Longziekten

PrintVerstuur per e-mail

Wat zijn longziekten?

Bij longziekten is er meestal sprake van Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Dit is een groep aandoeningen waarbij de longen ontstoken of (onherstelbaar) beschadigd zijn. Voorbeelden zijn longemfyseem en chronische bronchitis.

In Nederland hebben ruim 320.000 mensen COPD, waarvan circa 300.000 mensen nog niet weten dat ze COPD hebben. COPD ontwikkelt zich meestal pas op oudere leeftijd. Bij erfelijke aandoeningen kan het ook eerder voorkomen.

Wat zijn de verschijnselen?

COPD geeft zeer wisselende klachten. De voornaamste klachten zijn:

 • kortademigheid
 • hoesten
 • sputumproductie (verzamelterm voor alles wat iemand op kan hoesten zoals slijm, stof en bacteriën)

Deze klachten kunnen er op hun beurt weer toe leiden dat je sneller vermoeid raakt bij inspanningen of last hebt van chronische vermoeidheid. Ook eten kan vermoeiend worden, waardoor je minder voedsel binnenkrijgt.

Door de verminderde voedselinname, of doordat de ziekte zo veel energie vraagt dat je het niet meer ‘bij kunt eten’, kan ongewenst gewichtsverlies ontstaan. 

De rol van voeding bij COPD

De prognose van COPD wordt voor een groot deel bepaald door het gewicht(sverlies). Met de juiste voeding is het mogelijk om ongewenst gewichtsverlies te voorkomen en de energiebalans te verbeteren.

Daarnaast is het bij COPD belangrijk dat de spieren in goede conditie zijn. Gezonde voeding ondersteunt de opbouw van spieren en kan spierafbraak helpen voorkomen. Als je moet afvallen vanwege overgewicht, is het belangrijk dit op de juiste manier te doen zodat het niet ten koste gaat van je spieren.

Waar kun je op letten?

 • Gebruik voldoende eiwitten. Deze komen onder andere voor in zuivelproducten (melk, kaas, yoghurt) en vlees.
 • Zorg voor een gevarieerde en gezonde voeding. Neem per dag drie hoofdmaaltijden en drie à vier gezonde tussendoortjes zoals fruit of een schaaltje yoghurt.
 • Beweeg voldoende: minimaal een halfuur per dag. Alleen als je ook voldoende beweegt kan gezonde voeding het gewenste resultaat geven.

Wat kan de diëtist betekenen?

De behandeling bij COPD is vaak multidisciplinair. Dat betekent dat je naast de diëtist ook de arts (huisarts en/of longarts), longverpleegkundige, praktijkondersteuner en fysiotherapeut ziet.

Misschien is eten vermoeiend en heb je moeite om voldoende energie (calorieën) binnen te krijgen, terwijl je juist extra energie nodig hebt. Een diëtist kan adviezen en tips geven om zowel de calorie-intake (energie) als de eiwitintake (spieren) te verbeteren.

Ook als je juist moet of wilt afvallen, dan kan een diëtist adviseren hoe je dit op een verantwoorde manier kunt doen, zonder je spieren aan te tasten.

Ten slotte kan een diëtist indien nodig ook specifieke dieetpreparaten voorschrijven of praktische tips geven als je bijvoorbeeld last hebt van slijmvorming bij het eten of drinken van zuivelproducten.

Wanneer contact opnemen?

Afhankelijk van de mate van COPD en je gewicht(sverlies) zal de huisarts of longarts je doorverwijzen naar een diëtist.

Het kan ook zijn dat je al eerder behoefte hebt aan voedingsadvies, bijvoorbeeld omdat:

 • je binnen een maand (onbedoeld) 5% van je lichaamsgewicht bent afgevallen.
 • je binnen een half jaar (onbedoeld) 10% van je lichaamsgewicht bent afgevallen.
 • je wilt stoppen met roken en je verwacht aan te zullen komen.
 • je zeker weten dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.
 • je je energiebalans wilt verbeteren.

Je kunt dan contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Op de locaties Hoofddorp en Heemstede is onze diëtist Angélika Alderden werkzaam, die gespecialiseerd is in COPD en voeding. Zij helpt je graag verder om je voeding te verbeteren en de klachten zo veel mogelijk tegen te gaan.

Links

Astmafonds