Bariatrische chirurgie (gastric bypass)

PrintVerstuur per e-mail

Wat houdt een Gastric bypass in?
Bij een Gastric bypass operatie wordt er een kleine voormaag gecreëerd. Deze voormaag wordt volledig gescheiden van de rest van de maag (er blijft dus nog maar een heel klein deel van de maag over) en wordt daarna direct op de dunne darm aangesloten. Dit zorgt ervoor dat het voedsel niet meer door de rest van de maag, de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm heen komt. Iemand krijgt dus snel een verzadigd gevoel.

Wanneer wordt een Gastric bypass operatie ingezet
Obesitas kan voor vele gezondheidsproblemen (zoals diabetes, hypertensie etc.) zorgen. Bariatrische Chirurgie kan dan, ondanks de bijkomende risico’s, een uitkomst bieden.

Om in aanmerking te komen voor een Gastric Bypass moet iemand aan een aantal criteria voldoen;
• Iemand moet een BMI hebben ≥ 40, of een BMI tussen de 35 en 40 in combinatie met co morbiditeit (zoals diabetes mellitus type 2 of hypertensie);
• Gangbare niet-chirurgische behandelingen zijn uitgeprobeerd maar hebben niet geresulteerd in gewichtsverlies of – behoud (zoals begeleiding bij diëtist);
• Iemand is voldoende gezond om anesthesie en chirurgie te ondergaan (dit zal door een specialist en psycholoog in het ziekenhuis of een obesitas gespecialiseerde kliniek worden onderzocht);
• Iemand begrijpt de noodzaak van de operatie en is bereid om mee te werken aan langdurige follow-up;
• Iemand is bereid om levenslang dagelijks vitaminepreparaten te gebruiken.

De rol van voeding rondom een Gastric Bypass operatie
Vlak na de operatie (2 weken erna) bestaat het eetpatroon alleen uit vloeibare producten. Na deze 2 weken wordt vaste voeding rustig aan opgebouwd.
Doordat iemand met een Gastric Bypass maar hele kleine porties per keer kan eten en omdat het opname vermogen van de dunne darm verkort is, zal iemand niet alleen frequenter moeten eten, maar ook moeten kiezen voor waardevolle producten rijk aan voedingsstoffen, anders raakt diegene ondervoed. De diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter kunnen je hier uitstekend bij begeleiden.

Klachten na de operatie
Soms kunnen er na de operatie dumping klachten ontstaan. Deze kun je herkennen aan: duizeligheid, misselijkheid, opgezet gevoel, krampen, braken, diarree, hartkloppingen, hoofdpijn, trillen, zweten en/of vermoeidheid. Deze klachten ontstaan na een te snelle passage van voedsel door de maag en/of bij het eten van te veel zout of suikerrijk voedsel.

Enkele voedingsadviezen bij dumpingklachten zijn;
• Vermijd het gebruik van te veel ‘snel opneembare’ suikers zoals koekjes, snoep, frisdrank, limonade en vruchtensap;
• Gebruik niet te grote hoeveelheden fruit (2 stuks verspreid over de dag);
• Kies liever voor volkoren producten (vezels binden de snel opneembare suiker, waardoor deze vertraagd door de dunnen darm worden opgenomen);
• Voeg geen zout bij de maaltijd toe en beperk zoutjes en chips;
• Ga liggen na de maaltijd.

Wat kan een diëtist betekenen?
Bij het voor en/of natraject van mensen die een Gastric bypass operatie (hebben) ondergaan werken we vaak samen met specialisten en diëtisten uit het ziekenhuis of een obesitas gespecialiseerde kliniek.
De diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter bekijken samen met jou hoe je voedingstoestand er op dit moment uitziet. We bekijken waar eventuele tekorten zitten en van welke voedingsstoffen er extra nodig zijn. Er zal voornamelijk aandacht uitgaan naar extra eiwitten en de benodigde vitaminen en mineralen.
Samen ontwerpen jullie een nieuw voedingspatroon dat bijdraagt aan de verdere gewichtsreductie en mogelijke klachtvermindering.

Wanneer contact opnemen?
• Heb je obesitas?
• Overweeg je een bariatrische ingreep?
• Wil je graag goede begeleiding voor en/of na de bariatrische ingreep?
• Heb je last van (dumping)klachten?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Links:
www.obesitaskliniek.nl
http://www.slotervaartziekenhuis.nl/bariatrische-chirurgie/Overons.aspx