Gezonde basis

PrintVerstuur per e-mail

Wat is gezond eten?

Voor de een is eten gezond als die helpt om af te vallen, de ander wil vooral zijn hart- en bloedvaten beschermen en vermijdt daarom ‘verkeerde’ vetten. Wat gezond eten is, vult iedereen op zijn eigen manier in. Maar waar voedingswetenschappers het over eens zijn, is dat een gezonde voeding voorziet in onze dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen, vitamines, mineralen en vocht, en helpt het lichaam in een gezonde conditie te houden.

Wat heeft een volwassene van 19-50 jaar dagelijks nodig?

4 opscheplepels

groente

2 stuks

fruit

6-7 sneetjes

brood, besmeerd met halvarine

4-5 opscheplepels

aardappelen, rijst of pasta

3 glazen

melk(producten)

1,5 plak

Kaas

100-125 g

vlees, vleeswaren of vis bereid in 1 eetlepel bak- en braadproduct of olie

1,5-2 liter

Vocht (zoals melk, water of limonade)

Tips

Vitamines en mineralen

Bij gezond eten horen de broodnodige vitamines, mineralen en vezels. Zorg daarom voor een volwaardig eetpatroon met voldoende brood, groenten en fruit, met daarbij wat vlees, vis, olie, halvarine en zuivel. Al deze voedingsmiddelen heeft ons lichaam nodig. Door veel te variëren weet je zeker dat je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt.

Gezonde vetten

Vet is een bron van energie voor het lichaam. Ook levert vet vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Maar niet alle vetten zijn even gezond: verkies daarom producten met de zogenaamde ‘gezonde’ (onverzadigde) vetten boven producten met de zogenaamde ‘verkeerde’ (verzadigde) vetten. Zo verklein je de kans op hart- en vaatziekten.

Gezonde vetten zitten in smeerbare en vloeibare vetten zoals margarine, halvarine, olie en vloeibaar bak- en braadvet, vis en noten.

Verkeerde vetten zitten in vet vlees en vette vleeswaren, volle melkproducten en volvette kaas, koek, gebak, chips, chocolade, snacks en zoutjes en harde margarine om in te bakken.

Wees matig met…

… calorieën: om je gewicht op peil te houden is het niet alleen belangrijk om te letten op wat je eet, maar ook op de hoeveelheden. Te veel van het gezonde kan nog steeds zorgen voor een overmaat aan calorieën, vetten en koolhydraten. Maat houden is voor veel mensen moeilijk. Maar wees ook niet te streng voor jezelf: neem elke drie uur iets te eten. Regelmaat helpt de glucosestofwisseling op peil te houden, waardoor je voorkomt dat de trek op een gegeven moment niet meer uit te houden is.

… zout: vaak is het overbodig om extra zout toe te voegen aan de maaltijd, omdat veel voedingsmiddelen van nature al een beetje zout bevatten. Daarnaast komt er veel zout voor in kant-en-klaarproducten zoals soepen, sauzen en smaakmakers.

… alcohol: een glaasje wijn op z'n tijd moet best kunnen. Maar gebruik alcoholhoudende dranken met mate: hooguit een glas per dag voor vrouwen, en twee glazen voor mannen. Alcohol bevat namelijk veel calorieën en kan een hoge bloeddruk veroorzaken.

Valkuilen

Er wordt in de media van alles beweerd over gezond eten: koolhydraten zijn dikmakers, van bananen krijg je verstopping en fruit mag niet na de maaltijd. Hoewel deze voorbeelden allemaal fabels zijn, tonen ze wel aan hoeveel er over gezond eten te zeggen en te schrijven valt.

Overdrijf niet met regeltjes en probeer je eetpatroon altijd haalbaar te houden. Een leven zonder koolhydraten is niet alleen heel erg ongezond (je mist bijvoorbeeld belangrijke vezels en B-vitamines), het is ook allerminst makkelijk vol te houden.

Zorg dus voor een volwaardige voeding die voorziet in alle stoffen die je nodig hebt, en bekijk wat voor jou realistisch is. Soms kan een tijdelijk dieet nodig zijn, maar raadpleeg tijdens of na een periode van diëten bij voorkeur wel een diëtist.

Problemen

Gezond eten is lang niet altijd vanzelfsprekend. Na een periode van ziekte, spanning of andere bijzondere omstandigheden kan gezond eten ineens allerlei vragen of problemen oproepen. Op deze website vind je tips voor gezond eten in speciale situaties (bijvoorbeeld zwangerschap of vegetarisch eten) en bij uiteenlopende problemen als overgewicht of hoge bloeddruk.

Wat kan de diëtist betekenen?

Een diëtist is een deskundige op het gebied van voeding en alles wat met voeding te maken heeft. Voeding heeft meer invloed op je gezondheid en psychisch welzijn dan de meeste mensen beseffen. Een diëtist kan je helpen bij het aanpassen van voedings- en dieetgewoonten. Omdat je wilt afvallen, gezondheidsproblemen wilt helpen tegengaan of gewoon gezonder wilt eten.

Wanneer contact opnemen?

  • Wil je weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt?
  • Wil je na een periode van diëten de draad weer oppakken?
  • Heb je aanleg voor overgewicht en wil je dat voorkomen?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsintake.

Links

Voedingscentrum
Nederlandse Hartstichting