Borstvoeding

PrintVerstuur per e-mail

Je pasgeboren baby heeft veel energie nodig om te groeien. De beste voeding daarvoor is borstvoeding. Wil en kan je borstvoeding geven? Twijfel dan niet en gun je kind de borstvoeding!

Borstvoeding geeft een extra moment van intimiteit met je baby, en heeft als praktisch voordeel dat de voeding altijd op temperatuur is.

Daarnaast is borstvoeding goed voor de gezondheid:

 • Borstvoeding bevordert de groei en ontwikkeling van je baby.
 • Borstvoeding bevat antistoffen die je baby beschermen tegen ziekten en infecties.
 • Door de antistoffen is de kans op diabetes, overgewicht en allergieën kleiner.
 • Als moeder ben je sneller terug op je oude gewicht.

Deze gezondheidsvoordelen gelden vooral wanneer je minimaal zes maanden borstvoeding geeft. Voor sommige vrouwen is deze periode erg lang. Je bent dan misschien alweer aan het werk. Door je borstvoeding af te kolven kan je het toch zo lang mogelijk volhouden. Zo blijft de melkproductie op gang en kan je kind ook gevoed worden wanneer jij niet in de buurt bent.

Tips

Wat je als moeder eet, heeft invloed op de borstvoeding. Om je baby te kunnen voeden heb je voldoende energie nodig. Die energie kan je bijvoorbeeld halen uit extra brood en fruit. Het is in deze periode niet verstandig om streng te gaan lijnen. Belangrijk is ook dat je geen tekorten aan vitaminen en mineralen oploopt. De diëtist kan je helpen om je eetpatroon tijdens de borstvoeding te optimaliseren.

Waar kun je verder op letten?

 • Wees voorzichtig met cafeïnehoudende dranken zoals cola, koffie en thee. Dit kan je kind onrustig maken.
 • Vermijd alcohol, roken en andere verslavende middelen. Deze bevatten schadelijke stoffen die via de borstvoeding bij je kind terechtkomen.
 • Neem minimaal twee keer per week vis, dit beschermt tegen allergieën en is goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Er wordt weleens gewaarschuwd dat je voorzichtig moet zijn met vette vis vanwege de schadelijke dioxines die hierin voorkomen, maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.
 • Gun jezelf voldoende rust en tijd om de borstvoeding te geven.

Vitamine D en vitamine K

Borstvoeding bevat onvoldoende vitamine D en K. Met vitaminesupplementen kan je ervoor zorgen dat je baby deze toch binnenkrijgt.

 • Geef je baby vanaf dag 8 10 microgram vitamine D per dag. Ga hiermee door tot hij vier jaar oud is. Vitamine D is goed voor zijn botten en tanden.
 • Geef je baby de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K per dag. Dit zorgt voor een goede bloedstolling.

Slik daarnaast zelf dagelijks 10 microgram vitamine D zolang je borstvoeding geeft. 

Kolven

Wanneer je weer gaat werken, kan je niet altijd in de buurt van je baby zijn. Kolven is dan de beste oplossing, elektronisch of met de hand.

Neem de tijd voor het kolven, want kolven moet je leren. De melkproductie moet in het begin echt op gang komen. Verwacht dus niet dat er meteen veel melk uit komt.

Goed om te weten is dat je op je werk het recht hebt om te kolven. Het kan verstandig zijn vooraf met je werkgever te bespreken hoe je dit in kunt passen.

Hoeveel voeding heeft je baby nodig?

Hoeveel je baby dagelijks nodig heeft, kun je berekenen met de volgende som: vermenigvuldig het gewicht in kilo’s van je baby met 150 milliliter. Wanneer je de uitkomst deelt door het aantal voedingen per dag, weet je hoeveel je kind per voeding moet drinken.

Wat kan de diëtist betekenen?

De diëtist kan je begeleiden tijdens het geven van de borstvoeding. In deze periode is het namelijk heel belangrijk dat je volwaardig eet.

Soms is een dieet tijdens de borstvoeding aan te raden, bijvoorbeeld bij allergieën. In zo’n geval is een volwaardige voeding voor jou als moeder een hele uitdaging.

De diëtist kan je voedingspatroon helpen optimaliseren zodat je baby alle nodige voedingstoffen binnenkrijgt om goed te kunnen groeien. Verder geeft ze je tips om de borstvoeding beter te laten verlopen. Zo kun je samen met je baby extra van deze periode genieten.

Wanneer contact opnemen?

 • Ben je zwanger?
 • Geef je borstvoeding?
 • Wil je borstvoeding gaan geven?
 • Wil je weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt?

Neem dan contact op voor een vrijblijvende intake. De diëtist staat voor je klaar om je te begeleiden in deze mooie periode van je leven.

Links

Kenniscentrum borstvoeding
Voedingscentrum