Diabetes type II

PrintVerstuur per e-mail

Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam geen of minder insuline aanmaakt. Insuline is nodig om glucose te verwerken. Indien dit niet meer gebeurt, zijn hiervoor soms medicijnen nodig.

Er zijn verschillende typen diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type I en diabetes type II. Deze pagina gaat over diabetes type II. Er is een aparte pagina voor diabetes type I.

Wat is diabetes type II?

Bij diabetes type II maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig. Daarnaast is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Insuline wordt aangemaakt door de pancreas (alvleesklier).

Diabetes type II wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, omdat het vaak op latere leeftijd tot uiting komt. Tegenwoordig krijgen echter ook steeds meer jonge mensen diabetes type II.

Omdat het lichaam niet meer voldoende glucose kan verwerken, krijg je hiervoor vaak een of meerdere medicijnen in tabletvorm. Door je leefstijl voldoende aan te passen, kun je er soms voor zorgen dat deze medicijnen niet (meer) nodig zijn. Soms is het echter nodig om (net als bij diabetes type I) zelf insuline toe te dienen. 

Wat zijn de verschijnselen?

Doordat het lichaam bij diabetes type I minder goed glucose kan verwerken, blijft deze voor een deel achter in het bloed. De glucose kan dan niet als energiebron worden gebruikt in de lichaamscellen.

Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog is, krijg je een hyper. Een hyper is te merken aan de volgende verschijnselen: veel dorst, vaak moeten plassen, een droge tong, moeheid of slaperigheid.

Daarnaast kun je last hebben van je ogen, bijvoorbeeld wazig of dubbel zien. Ook kan het zijn dat wondjes niet meer goed genezen of infecties steeds terugkomen.

De rol van voeding bij diabetes type II

Koolhydraten

Glucose komt je lichaam binnen via koolhydraten in de voeding. De hoeveelheid koolhydraten je eet, heeft invloed op de bloedsuikerwaarde.

Koolhydraten zijn onder te verdelen in vier categorieën:

Soort koolhydraat Voorbeelden van producten
Suiker Rietsuiker, koekjes, cake, jam, frisdrank
Zetmeel Brood, pasta, rijst, aardappelen, pannenkoeken, roti, peulvruchten
Vruchtensuiker Sinaasappel, banaan, kiwi, aardbeien, gedroogde abrikozen, vruchtensap, vruchtensap light
Melksuiker Melk, yoghurt, vla, karnemelk, yoghurtdrank, chocolademelk

 

Het is belangrijk dat je van deze producten niet te veel eet, en ze steeds goed verdeelt over de dag. De diëtist kan hier meer over vertellen.

Vetten

Mensen met diabetes type II hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Om die te voorkomen is het belangrijk te letten op de hoeveelheid en soort vetten die je binnenkrijgt. Er zijn gezonde (onverzadigde) en ongezonde (verzadigde) vetten. Meer hierover kun je lezen bij hoog cholesterolgehalte.

Diabetesproducten

Voor mensen met diabetes zijn speciale suikervrije ‘diabetesproducten’ te verkrijgen. Deze vormen echter geen goede vervanging, omdat ze vaak veel verzadigd vet bevatten.

Wat kan de diëtist betekenen?

Een diëtist kan helpen om de hoeveelheid koolhydraten in je voeding goed af te stemmen. Ze houdt hierbij rekening met de medicatie die je gebruikt.

Daarnaast kan een diëtist begeleiden bij het afvallen. Als je gewicht en tailleomtrek afnemen, kan dit de lichaamscellen namelijk weer gevoeliger maken voor insuline. Op deze manier lukt het soms om de medicatie af te bouwen of kun je er zelfs helemaal mee stoppen. 

Ten slotte kan een diëtist helpen bij het kiezen van de juiste vetten, om zo de kans op hart- en vaatziekten te beperken.

Voor cliënten in Hoofddorp is het ook mogelijk om aan het DiFit programma mee te doen.

Wanneer contact opnemen?

  • Is bij jou diabetes type II geconstateerd?
  • Heb je al langer diabetes type II en wil je een check-up?
  • Heb je diabetes type II en te hoge of te lage bloedsuikerwaarden?
  • Wil je afvallen om zo de diabetes type II beter te reguleren?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. De diëtist kan dan samen met jou kijken wat er in je voeding te verbeteren valt, zodat je je weer fitter gaat voelen en het risico op complicaties verkleint.

Links

Diabetes Fonds
Diabetesvereniging Nederland
Nederlandse Diabetes Federatie
Risicotest diabetes
Diabetes Interactief Educatie Programma