Diabetes type I

PrintVerstuur per e-mail

Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam geen of minder insuline aanmaakt. Insuline is nodig om glucose te verwerken. Indien dit niet meer gebeurt, zijn hiervoor medicijnen nodig.

Er zijn verschillende typen diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type I en diabetes type II. Deze pagina gaat over diabetes type I. Er is een aparte pagina voor diabetes type II.

Wat is diabetes type I?

Diabetes type I is een chronische ziekte. Het lichaam kan hierbij helemaal geen insuline meer aanmaken. De pancreas (alvleesklier) die hier normaal gesproken voor zorgt, werkt niet goed. Diabetes type I komt op jonge leeftijd tot uiting, anders dan diabetes type II, dat ook wel ouderdomsdiabetes wordt genoemd. Bij diabetes type I zul je altijd insuline moeten spuiten.

Wat zijn de verschijnselen?

Doordat het lichaam bij diabetes type I geen glucose meer kan verwerken, blijft de glucose achter in het bloed. De glucose kan dan niet als energiebron worden gebruikt in de lichaamscellen.

Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog is, krijg je een hyper. Een hyper is te merken aan de volgende verschijnselen: veel dorst, vaak moeten plassen, een droge tong, moeheid of slaperigheid.

Als je diabetes hebt, maar dit nog niet is ontdekt, kun je ook last hebben van gewichtsverlies of wazig zien.

De rol van voeding bij diabetes type I

Koolhydraten

Glucose komt het lichaam binnen via koolhydraten in de voeding. De hoeveelheid koolhydraten je eet, heeft invloed op de bloedsuikerwaarde.

Koolhydraten zijn onder te verdelen in vier categorieën:

Soort koolhydraat Voorbeelden van producten
Suiker Rietsuiker, koekjes, cake, jam, frisdrank
Zetmeel Brood, pasta, rijst, aardappelen, pannenkoeken, roti, peulvruchten
Vruchtensuiker Sinaasappel, banaan, kiwi, aardbeien, gedroogde abrikozen, vruchtensap, vruchtensap light
Melksuiker Melk, yoghurt, vla, karnemelk, yoghurtdrank, chocolademelk

Om al deze producten te verwerken, heb je insuline nodig. Insuline kun je zelf toedienen met behulp van een insulinepen.

Afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten die je eet, heb je meer of minder insuline nodig. Hoeveel dit is, wordt bepaald in overleg met de arts, diabetesverpleegkundige en diëtist.

Vetten

Mensen met diabetes type I hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Om die te voorkomen is het belangrijk te letten op de hoeveelheid en soort vetten die je binnenkrijgt. Er zijn gezonde (onverzadigde) en ongezonde (verzadigde) vetten. Meer hierover kun je lezen bij hoog cholesterolgehalte.

Diabetesproducten

Voor mensen met diabetes zijn speciale suikervrije ‘diabetesproducten’ te verkrijgen. Deze vormen echter geen goede vervanging, omdat ze vaak veel verzadigd vet bevatten.

Wat kan de diëtist betekenen?

Een diëtist kan helpen om je voeding af te stemmen op de hoeveelheid energie die je nodig hebt (lichaamsbeweging). Hierbij houdt ze rekening met de medicatie en de hoeveelheid insuline die je gebruikt. Het kan ook zijn dat je wordt geadviseerd om meer of minder insuline te gebruiken.

Daarnaast kan een diëtist helpen bij het kiezen van de juiste vetten, om zo de kans op hart- en vaatziekten te beperken.

Voor cliënten in Hoofddorp is het ook mogelijk om aan het DiFit programma mee te doen.

Wanneer contact opnemen?

  • Is bij jou diabetes type I geconstateerd?
  • Heb je al langer diabetes type I en wil je een check-up?
  • Heb je diabetes type I en heb je moeite met variëren in je voeding?
  • Heb je al langer diabetes type I en zijn je bloedsuikerwaarden niet onder controle?
  • Ben je een actieve sporter en schommelen je bloedsuikerwaarden te veel?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. De diëtist kan dan samen met jou kijken wat er in je voeding te verbeteren valt, zodat je je weer fitter gaat voelen en het risico op complicaties verkleint.

Links

Diabetes Fonds
Diabetesvereniging Nederland 
Nederlandse Diabetes Federatie
Risicotest diabetes
Diabetes Interactief Educatie Programma