Kantine-advies

PrintVerstuur per e-mail

Denkt u dat het aanbod van voedingsmiddelen in uw kantine beter kan? Of ziet u dat veel leerlingen naar de ongezonde producten grijpen? Wij kunnen de kantine screenen en u adviseren hoe u het aanbod kunt verbeteren.

Waarom is een gezonde kantine belangrijk?

Een gezonde kantine is ontzettend belangrijk voor de leerprestaties. Gezonde voeding zorgt samen met meer lichaamsbeweging voor een betere gezondheid, wat leidt tot minder verzuim. Bovendien zijn kinderen die gezond eten minder snel moe en somber.

Motie 100% gezond

Enkele jaren geleden is in de Tweede Kamer de motie  ‘Alle schoolkantines gezond in 2015’ aangenomen. In deze motie staat dat alle scholen in Nederland in 2015 een gezond schoolkantine en een gezond aanbod in de automaten moeten hebben, oftewel ‘100% gezond’ moeten zijn.

In de 100% gezonde schoolkantine zijn alleen producten uit de schijf van vijf te koop. Dat betekent alleen maar basisvoedingsmiddelen uit de voorkeur- en/of middenwegcategorie, zoals fruit en bruin brood en dus geen snoep en snacks. De schijf van vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad.

Hoe bereikt u een 100% gezonde kantine?

Scholen zullen dus straks allemaal een 100% gezond aanbod in de kantine moeten hebben. Wij helpen u graag door u op de juiste manier te adviseren.

Een gezonde kantine bereikt u in vier stappen:

  1. Inventariseren hoe (on)gezond de kantine nu is.
  2. Wat moet er veranderd worden? Doelen en acties bedenken.
  3. De opgestelde doelen en acties in eigen tempo uitvoeren.
  4. Evalueren. Is de kantine 100% gezond of moet er nog wat verbeterd worden?

Wij kunnen u adviseren bij al deze stappen, en begeleiden u graag tot de kantine 100% gezond is.

Bent u geïnteresseerd in een kantineadvies of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.