Borstvoeding

Print

 

Geschreven door Marloes Louter-Hasenoot, diëtist​

Als je moeder wordt, verandert er erg veel. Niet alleen thuis qua drukte, maar ook hoe je met voeding omgaat. Wat geef je je kleine spruit te eten?? Diëtist Marloes geeft raad…

Eigenlijk begint het al als je zwanger bent: wat geef je de kleine als hij geboren is? Borstvoeding of flesvoeding? En wanneer je die keuze gehad hebt, komt het volgende: ga je vers koken of kies je voor potjes voeding? Bij mij was het geen keuze borstvoeding of flesvoeding, de kleine dame pakte de borst niet, dus flesvoeding is altijd beter dan niets, niet waar!?

Borstvoeding is in principe de eerste keus voor een pasgeborene. Hierin zitten alle voedingsstoffen die de kleine nodig heeft, mits je als moeder zijnde er natuurlijk een gezond voedingspatroon op nahoud. Wanneer je ongezond eet, zal dit effect hebben op de kwaliteit van de borstvoeding. Dan heb ik het niet over alcoholgebruik. Maar puur over krijg je wel voldoende voedingsstoffen binnen.

De meeste zwangere vrouwen letten tijdens de zwangerschap goed op wat ze eten en/of drinken, omdat ze hun kleine een goede start willen geven! Maar ga hier tijdens de borstvoedingsperiode ook zeker mee door! Ga niet op (streng) dieet, maar blijf gezond en volwaardig eten. Dan zorg je het beste voor jezelf en uiteindelijk ook voor je kleine wondertje.

Wanneer je borstvoeding geeft heb je gemiddeld gezien dit nodig:
- 250-300 gram groenten en/of rauwkost;
- 2 porties fruit (200-250 gram);
- 6 volkoren boterhammen en/of broodvervangers (havermout, muesli, beschuit, crackers ed.);
- 4 opscheplepels volkoren graanproducten (zilvervliesrijst, volkoren pasta, aardappelen);
- 125 gram vlees, kip, vis, vleesvervangers (waarvan 2x pw vis eten);
- 25-50 gram ongezouten noten;
- 2-3 porties melk/soja;
- 40 gram smeer-/bereidingsvetten;
- 2 liter drinkvocht.

Iedere situatie is anders en dan is advies op maat belangrijk…  Dus heb je vragen over borstvoeding, je eigen voeding of overige vragen? Neem contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.voedings-advies.nl tel: 023 5573344 receptie@voedings-advies.nl.

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <strong> <cite> <blockquote> <code>
CAPTCHA
Deze vraag is ter beveiliging om te controleren of u een mens bent en geen automomatische inzending van dit formulier.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.