Anne

PrintVerstuur per e-mail

Anne Mesman-de Winter (1981) is diëtist en praktijkcoördinator van Voedingsadviesbureau De Winter. Je komt haar tegen op de locaties Hoofddorp en Heemstede. Daarnaast is Anne met veel plezier en enthousiasme betrokken bij de ontwikkelingen en kwaliteit binnen Voedingsadviesbureau De Winter.

Vindingrijk

‘Voeding kan heel veel voor iemand betekenen. Of je nu zwanger bent of een levensbedreigende ziekte hebt, eten is een soort puzzel die bij iedereen weer anders is. Je moet heel vindingrijk zijn en dat maakt het vak boeiend.

In 2003 heb ik Voedingsadviesbureau De Winter opgericht. Inmiddels werken er zes diëtisten. Door het teamverband kun je expertise opbouwen. Iedereen legt zich toe op zijn eigen specialisaties en we wisselen onderling veel kennis en informatie uit. Ik vind het belangrijk om cliënten die kwaliteit te bieden.’

Eten is emotie

‘Een goede diëtist moet weten hoe je motiveert en hoe je stimuleert.’

‘Ik begeleid veel mensen met een eetstoornis zoals anorexia of boulimia nervosa, mensen met morbide obesitas (die zeer zwaarlijvig zijn) en kankerpatiënten. Eten heeft alles te maken met emotie: dat geldt voor iedereen, maar voor deze mensen geldt dat extra sterk. Je kan hen niet naar huis sturen met een simpel voedingsadvies: dit moet je eten en zoek het verder zelf maar uit. Het gaat erom hoe mensen met eten omgaan en waar ze tegenaan lopen. Zonder op de stoel van de psycholoog te gaan zitten, ben je toch een soort coach.

Ik heb van begin af aan veel feeling gehad met kinderen. Zelf ben ik moeder van drie jonge kinderen, waaronder een tweeling. Ik vind het belangrijk om de begeleiding af te stemmen op hun niveau en het leuk voor ze te maken met spelletjes en puzzels. Daardoor krijg je een klik met ze.

Een goede diëtist moet weten hoe je motiveert en stimuleert. Een lijstje met wat je kan eten, kan een enorme houvast bieden, maar het gaat er ook om dat mensen zelf gemotiveerd raken. Laatst gaf een cliënt bij het intakegesprek zichzelf een één voor motivatie. Toch kan je zo’n cliënt in één uur laten zien dat een behandeling bij de diëtist helemaal niet zo negatief hoeft te zijn. Inmiddels is deze persoon vijftien kilo afgevallen. Dat gaat niet van de ene op andere dag, maar de volhouder wint.’

Specialisaties