Neurologische aandoeningen

PrintVerstuur per e-mail

Wat is een neurologische aandoening?

Multiple Sclerose, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, dementie, een herseninfarct. Dat zijn een paar voorbeelden van problemen met het zenuwstelsel, oftewel neurologische aandoeningen.

Wat zijn de verschijnselen?

Neurologische aandoeningen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Iedere neurologische aandoening heeft weer eigen, kenmerkende verschijnselen. Moeite met bewegen, redeneren of dingen uit het verleden herinneren, pijn, vermoeidheid of psychische problemen zijn voorbeelden daarvan. Ook kunnen er problemen met eten ontstaan zoals een verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen of brandend maagzuur.

De rol van voeding bij neurologische aandoeningen

Wanneer je moeite hebt met eten bestaat het risico op een tekort aan voedingsstoffen of een te eentonige voeding. Dit kan leiden tot ondervoeding. De kans op ondervoeding is groter als je last hebt van hyperkinesie (overmatige bewegingsdrang) of decubitus (doorligwonden). In die gevallen heeft het lichaam namelijk extra behoefte aan energie en eiwitten.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat  bepaalde voedingsstoffen neurologische problemen helpen tegengaan. Bepaalde vitamines, mineralen en (vis)vetzuren zouden de hersenen beschermen tegen dementie.

Waar kun je op letten?

  • Gebruik voldoende vitamine B1,B6, B12 en foliumzuur . Dit zit in groene groente, fruit, vlees, vis, eieren, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.
  • Gebruik voldoende antioxidanten zoals bétacaroteen, vitamine C en E . Deze beschermen het zenuwstelsel doordat ze de schade van vrije radicalen beperken. Deze voedingsstoffen vind je voornamelijk in groente en fruit zoals wortelen, spruitjes en sinaasappels. Vitamine E zit voornamelijk in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie.
  • Eet zo weinig verzadigd vet en neem vaker onverzadigd vet. Onverzadigd vet (onder andere omega-3-vetzuren) werken ontstekingsremmend en zijn van belang bij de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen. Onverzadigd vet zit in olijfolie en vis zoals zalm, haring of makreel.
  • Pas op met alcohol. Er zijn aanwijzingen dat een te hoog alcoholgebruik (2,5-5 glazen of meer per dag) kan leiden tot dementie. Een matige alcoholconsumptie (1-2 glazen per dag) heeft mogelijk een beschermende werking.

Wat kan de diëtist betekenen?

Een diëtist kan helpen een volwaardige voeding te creëren. Wanneer je door een neurologische aandoening moeite hebt met kauwen en slikken, geeft ze handreikingen om hiermee om te gaan. Een diëtist kan ook advies geven bij klachten als obstipatie en misselijkheid. Ten slotte kan een ze indien nodig, hulp bieden bij drinkvoeding, supplementen en andere voedingsondersteunende middelen.

Wanneer contact opnemen?

  • Val je ongewenst af? Of kom je ongewenst aan?
  • Verlies je soms controle over je eetgedrag?
  • Heb je problemen bij het slikken?
  • Heb je een eentonige voeding en weinig eetlust?
  • Heb je last van brandend maagzuur, een vertraagde maagontlediging (het eten blijft langer in de maag), obstipatie of decubitus?
  • Gebruik je medicijnen zoals de Levodopa®, corticosteroïden of andere medicatie die invloed hebben op de voeding?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er nog veel mogelijk om je voeding te verbeteren en daarmee je kwaliteit van leven te optimaliseren.

Links

Parkison vereniging
MS vereniging Nederland