Hypoglycemie

PrintVerstuur per e-mail

Wat is hypoglycemie?

Hypoglycemie betekent dat het suikergehalte in je bloed te laag is (minder dan 2,8 mmol/l). De precieze oorzaak is onbekend. De bloedsuikerwaarde stijgt weer na het eten van koolhydraten. Koolhydraten worden namelijk door het lichaam omgezet in suiker (glucose). De klachten verdwijnen dan vanzelf, meestal binnen een uur.

Wat zijn de verschijnselen?

Bij hypoglycemie kun je last krijgen van:

  • Concentratieverlies
  • Wisselend humeur
  • Duizeligheid
  • Beven
  • Transpireren
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Verwardheid
  • Spraakstoornis
  • Wazig zien
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Hongergevoel
  • Verlaagd bewustzijn

De rol van voeding bij hypoglycemie

Om de klachten van hypoglycemie zo veel mogelijk te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen.

Koolhydraten

Het is verstandig om iedere dag op minimaal vier momenten koolhydraten te eten. Ideaal is om drie koolhydraatrijke hoofdmaaltijden te eten en drie tussendoortjes die wat extra koolhydraten bevatten.

Het beste kun je kiezen voor producten waarvan de koolhydraten geleidelijk in glucose worden omgezet. Daarmee voorkom je dat de bloedsuikerwaarde te veel gaat schommelen. Geschikt zijn bijvoorbeeld fruit, pasta, peulvruchten en volkorenbrood. Deze producten hebben namelijk een lage glycemische index.

Producten met een hoge glycemische index kun je beter vermijden. Voorbeelden zijn suiker, frisdrank, cornflakes en candybars. Deze bevatten dus wel veel koolhydraten, maar de koolhydraten worden te snel in glucose omgezet.

De glycemische index van een product is niet altijd hetzelfde. Pasta die al dente wordt gekookt, heeft bijvoorbeeld een lagere glycemische index dan pasta die helemaal gaar is gekookt. En een volkorenboterham met jam heeft een hogere glycemische index dan een volkorenboterham met kaas.

Vezels

Hoe meer vezels je eet, hoe geleidelijker voedsel wordt verteerd. Om schommelingen in de bloedsuikerwaarde zo veel mogelijk te voorkomen, zijn vezels dus erg belangrijk. Vezels komen voor in volkorenproducten, groente en fruit.

Koffie, alcohol en stress

Tot slot kunnen koffie, alcohol en spanning of stress een negatief effect hebben bij hypoglycemie. Probeer daarom niet te veel koffie en alcohol te drinken en stress zo veel mogelijk te vermijden.

Wat kan een diëtist betekenen?

Een diëtist kan je helpen een volwaardig en regelmatig eetpatroon te krijgen. Ze kan je adviseren over producten met een lage glycemische index. Samen kun je bekijken welke aanpassingen er in jouw eet- en leefpatroon mogelijk zijn om de klachten van hypoglycemie tegen te gaan.

Wanneer contact opnemen?

  • Heb je last van hypoglycemie?
  • Herken je bovenstaande verschijnselen?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er nog veel mogelijk om je voeding te verbeteren en daarmee de bloedsuikerwaarde beter in de hand te houden.

Links

Voedingscentrum