Medicijnen en voeding

PrintVerstuur per e-mail

Het effect van voeding op medicatie

Je hebt het vast wel eens op een etiket zien staan: na de maaltijd innemen. Of: niet met melk(producten) innemen. Medicatiegebruik en eten en drinken hebben met elkaar te maken: voeding kan effect hebben op de werking van geneesmiddelen.

Zo werkt een medicijn sneller wanneer het op een nuchtere maag wordt ingenomen. Maar het risico is dat er maagklachten ontstaan. Wanneer een medicijn tijdens of na de maaltijd wordt ingenomen werkt het langzamer, maar zorgt het voor minder maagklachten.

Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals alcohol of grapefruit, de opname van bepaalde medicatie belemmeren. Daardoor neemt de kans op bijwerkingen toe.

Het effect van medicatie op voeding

Medicijngebruik kan ook beïnvloeden wat en hoe je eet. Het kan effect hebben op de spijsvertering of je eetlust. Ook je smaakperceptie kan veranderen, waardoor je minder zin hebt om te eten. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: je krijgt juist meer trek in eten. Je eetlust wordt opgewekt, waardoor je aankomt.

Bij medicijnen komen regelmatig bijwerkingen voor zoals misselijkheid, braken, diarree en obstipatie. Dit kan ertoe leiden dat je minder, of anders, gaat eten. De bijwerkingen kun je altijd terugvinden in de bijsluiter van het medicijn.

Lithium en MAO-remmers

Wanneer je een depressie of bipolaire stoornis hebt, dan kan je arts lithium of MAO-remmers voorschrijven. Lithium kan overgewicht of lithiumvergiftiging met zich meebrengen. MAO-remmers kunnen leiden tot een verhoogd tyraminegehalte in het bloed, met het risico op een hoge bloeddruk. Een persoonlijk voedingsadvies is dan ook wenselijk als je een van deze medicijnen gebruikt.

Waar kun je op letten als je lithium gebruikt?

  • Drink voldoende vocht: ongeveer 2 liter per dag.
  • Gebruik voldoende zout (natrium). Heb je last van koorts, diarree of zweet je veel, gebruik dan wat meer zout. Drink bijvoorbeeld een extra kop bouillon.

Waar kun je op letten als je MAO-remmers gebruikt?

  • Probeer zo weinig mogelijk tyramine binnen te krijgen. Tyramine komt voor in eiwitrijke producten (melkproducten, vlees) die lang zijn bewaard. Het aminozuur tyrosine wordt dan door bacteriën omgezet in tyramine.
  • Vermijd kaas, zuurkool of sojasaus. Hiervoor worden bij het gistingsproces bacteriën gebruikt die het tyraminegehalte verhogen.
  • Wees voorzichtig met gedroogde, gerookte en in het zuur gelegde producten. Door hun lange houdbaarheid kunnen ook deze extra tyramine bevatten.

Wat kan een diëtist betekenen?

Een diëtist kan helpen je voedings- en leefgewoonten aan te passen en toe te spitsen op je medicatie. Hij of zij kan advies geven hoe je om kunt gaan met bijwerkingen zoals gebrek aan eetlust en misselijkheid. Ten slotte kan een diëtist indien nodig, hulp bieden bij voedingsondersteunende middelen zoals drinkvoeding of supplementen.

Wanneer contact opnemen?

  • Gebruik je lithium, MAO-remmers of andere medicijnen waarbij je moet letten op je voeding?
  • Heb je weinig eetlust?
  • Verlies je ongewenst gewicht?
  • Kom je ongewenst aan of heb je geen controle over je eetgedrag?
  • Heb je last van diarree, braken, misselijkheid of andere klachten?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er veel mogelijk om je voeding te verbeteren, juist ook in combinatie met medicijnen.

Links

Artsenwijzer