Peuterdiarree

PrintVerstuur per e-mail

Wat is peuterdiarree?

Je peuter heeft geen groeiachterstand, koorts of andere klachten, maar wel last van dunne ontlasting? Dan is er sprake van peuterdiarree. Bij een peuter zijn de darmen nog niet volledig ontwikkeld, waardoor er sneller diarree ontstaat. Een gezonde voeding is daarom voor deze kinderen extra van belang.

Wat zijn de verschijnselen?

Peuterdiarree is vervelend en lastig, zowel voor je kind als voor jezelf. Je kind heeft een dunne, stinkende ontlasting. Deze ontlasting kan net zo dun zijn als water en onverteerde etensresten bevatten. Ook kan je peuter veel dorst hebben en last hebben van luieruitslag als gevolg van de diarree.

De rol van voeding bij peuterdiarree

Bij peuterdiarree is een gezonde voeding belangrijk. De 4 V’s kunnen helpen als geheugensteuntje.

Waar kun je op letten?

 • Vet
  Zorg dat je peuter voldoende vet binnenkrijgt. Vet zorgt ervoor dat het eten langzamer door het maag-darmkanaal gaat, waardoor de diarree vermindert. Smeer margarine op brood  of gebruik jus bij de warme maaltijd.
   
 • Vezels
  Zorg dat je peuter voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting steviger wordt. Geef je peuter 2-3 sneetjes volkorenbrood en 1-2 aardappelen bij de warme maaltijd.
   
 • Vocht
  Zorg dat je kind voldoende drinkt en pas op voor uitdroging. Maar geef niet meer dan 1 liter vocht per dag. Een kind tussen de 1-3 jaar heeft per dag namelijk 0,75 liter vocht nodig.
   
 • Vruchtensuiker
  Je peuter heeft 1-1,5 stuk fruit per dag nodig. Maar wees voorzichtig met vruchtensappen zoals appelsap en limonade. Deze dranken bevatten fructose (vruchtensuiker), een stof die de diarree in stand houdt.

Geef je kind ten slotte beter geen producten die zoetstoffen bevatten. De zoetstof sorbitol kan de diarree verergeren.

Wat kan de diëtist betekenen?

Een diëtist kan helpen om de voeding van je peuter volwaardig te maken. Hij of zij kan precies beoordelen wat hij of zij nodig heeft. Je krijgt advies over voedingsmiddelen die de diarree verminderen en tips om aan extra vet en vezels te komen.

Wanneer contact opnemen?

 • Heeft je peuter last van peuterdiarree?
 • Heb je vragen over de voeding van je peuter?
 • Valt je peuter af of groeit hij onvoldoende?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er nog veel mogelijk om de voeding van je kind te verbeteren waardoor de diarree vermindert of verdwijnt.

Links

Voedingscentrum