Kinderen 4 - 12 jaar

PrintVerstuur per e-mail

Als ze vier zijn gaan kinderen voor het eerst naar school. Om goed te presteren, op school en daarbuiten, is gezond eten extra belangrijk. Kinderen hebben veel brandstof nodig om te spelen, te groeien en zich te ontwikkelen.

Wat heeft je kind van 4 – 12 jaar dagelijks nodig?

2 – 3 opscheplepels groente
1,5 – 2 stuks fruit
3 – 5 sneetjes brood dun besmeerd met halvarine
2-3 aardappelen of opscheplepels rijst, pasta of peulvruchten
2,5 – 4 glazen melk(producten)
0,5 – 1 plak kaas
60 – 100 gram vlees(waren), vis, ei of vleesvervangers bereid in 1 eetlepel bak- en braadvet of olie
1 – 1,5 liter vocht

De kleinste hoeveelheden gelden voor de jongste, en de grootste hoeveelheden voor de oudere kinderen.

Tips

Hoe ouder kinderen worden, hoe vaker ze in een andere omgeving terechtkomen. Ze gaan logeren bij opa en oma, spelen bij vriendjes, enzovoorts. Je krijgt daardoor minder zicht op wat je kind eet.

Toch kan je je kind leren gezonde keuzes te maken, ook wanneer je niet in de buurt bent. Gedrag wat ze van huis uit hebben aangeleerd, nemen ze mee als ze ergens anders op bezoek zijn.

Waar kun je op letten?

  • Geef het goede voorbeeld. Ouders, maar ook opa’s en oma’s, broers en zussen en leerkrachten kunnen hieraan bijdragen. Kinderen kijken tegen je op en doen je na. Wanneer jij regelmatig eet of een stuk fruit als tussendoortje neemt, gaat je kind jouw gedrag vanzelf overnemen.
  • Zorg voor regelmaat. Neem 3 keer een maaltijd (ontbijt, lunch en avondeten) en maximaal 4 keer iets tussendoor.
  • Kies voor verantwoorde tussendoortjes zoals een stuk fruit, een rijstewafel, ontbijtkoek, rozijntjes, een soepstengel, een stukje komkommer, en dranken zoals water, thee of halfvolle melk.
  • Regelmatig eten en een goed vezelrijk ontbijt zorgen voor een goede stoelgang en voorkomen een trekgevoel (snoepen) later op de dag. Een goed ontbijt zorgt bovendien dat je kind zich op school goed kan concentreren. Een lege, knorrende maag leidt af.
  • Zorg voor regels. Regels scheppen duidelijkheid en creëren rust. Geef bijvoorbeeld alleen frisdrank in het weekend en zorg dat iedereen tijdens de hoofdmaaltijden aan tafel zit.
  • Probeer je kind op tijd in bed te krijgen. Kinderen die te laat gaan slapen, kunnen een verstoorde eetlust krijgen.

Vitamine D

Heeft je kind een donkere huidskleur? Of komt hij weinig buiten (minder dan een kwartier per dag)? Dan heeft hij extra aanvulling van vitamine D nodig.

Vitamine D haal je deels uit voeding, en deels maakt je huid het zelf aan onder invloed van zonlicht. Maar bij kinderen met een donkere huidskleur, of kinderen die weinig buitenkomen, gebeurt dit niet voldoende. Het is dan raadzaam om een supplement te geven van 10 mg per dag.

Valkuilen

Schoolmelk

Op school wordt soms schoolmelk aangeboden. Meestal is er keuze uit halfvolle melk, volle melk, drinkyoghurt of chocolademelk. Het beste is om voor halfvolle melk te kiezen, dit bevat de minste calorieën.

Snoep en drinken

Koekjes of snoepjes heeft je kind eigenlijk niet nodig. Wanneer je kind goed ontbijt (2 sneetjes brood) dan hoeft hij op school om 10.00 uur niets te eten. In de praktijk blijkt dit lastig: logisch, want ieder kind neemt iets in de pauze. Wil je ook iets meegeven, kies dan voor een verantwoord tussendoortjes zoals een boterham met mager beleg, een plakje ontbijtkoek, twee café noir-koekjes, een rijstewafel of een stuk fruit.

Het is belangrijk dat je kind altijd iets te drinken bij zich heeft. Kies bij voorkeur voor water of halfvolle melk. Frisdranken en limonade bevatten veel calorieën. Lightfrisdranken kunnen een goed alternatief zijn, maar ze bevatten wel veel zoetstof. Geef daarom hiervan per dag niet meer dan 2-3 glazen.

Problemen

Te zwaar

Wanneer je kind langere tijd te veel of de verkeerde dingen eet, kan hij te zwaar worden. Wil je weten of je kind te zwaar is? Dan kan je zijn BMI berekenen.

Bedenk bij jezelf: jij bent degene die bepaalt wat en hoeveel je kind mag eten. Probeer de dagelijkse hoeveelheden aan te houden zoals die hierboven staan genoemd en kies voor verantwoorde tussendoortjes.

Komt overgewicht veel in de familie voor? Dan kan je kind hier aanleg voor hebben. Houd in dat geval zijn voeding extra goed in de gaten.

Voor kinderen van 10-14 jaar met (aanleg voor) overgewicht organiseren wij regelmatig de succesvolle Fit4Life kids cursus.

Allergie

Het kan voorkomen dat je kind op bepaalde voedingsmiddelen allergisch reageert. Hij krijgt bijvoorbeeld eczeem of buikkrampen. Wanneer je de voedingsmiddelen waar hij last van heeft niet meer te eten aanbiedt, kunnen er soms tekorten ontstaan. In dat geval is het verstandig contact op te nemen met de huisarts en de diëtist.

Wat kan de diëtist betekenen?

Een diëtist is een deskundige op het gebied van voeding en alles wat daarmee te maken heeft. Wanneer je kind slecht eet, kan een diëtist je helpen hiermee om te gaan. Kinderen worden ook zelf betrokken bij de behandeling, en leren zo spelenderwijs wat gezond eten is.

Is je kind te zwaar of heeft hij een allergie, dan kan een diëtist begeleiden bij het aanpassen van de voeding. Indien gewenst, kun je samen een dagmenu opstellen.

Wanneer contact opnemen?

  • Is je kind een slechte eter?
  • Heeft je kind een voedselallergie?
  • Is je kind te zwaar?
  • Wil je weten of je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er van alles mogelijk om de eetgewoontes van je kind te verbeteren, en zo overgewicht en andere problemen in de toekomst te voorkomen.

Links

Voedingscentrum