Als ze vier zijn gaan kinderen voor het eerst naar school. Om goed te presteren, op school en daarbuiten, is gezond eten extra belangrijk. Kinderen hebben veel brandstof nodig om te spelen, te groeien en zich te ontwikkelen.
2 – 3 opscheplepels | groente |
1,5 – 2 stuks | fruit |
3 – 5 sneetjes | brood dun besmeerd met halvarine |
2-3 | aardappelen of opscheplepels rijst, pasta of peulvruchten |
2,5 – 4 glazen | melk(producten) |
0,5 – 1 plak | kaas |
60 – 100 gram | vlees(waren), vis, ei of vleesvervangers bereid in 1 eetlepel bak- en braadvet of olie |
1 – 1,5 liter | vocht |
De kleinste hoeveelheden gelden voor de jongste, en de grootste hoeveelheden voor de oudere kinderen.
Hoe ouder kinderen worden, hoe vaker ze in een andere omgeving terechtkomen. Ze gaan logeren bij opa en oma, spelen bij vriendjes, enzovoorts. Je krijgt daardoor minder zicht op wat je kind eet.
Toch kan je je kind leren gezonde keuzes te maken, ook wanneer je niet in de buurt bent. Gedrag wat ze van huis uit hebben aangeleerd, nemen ze mee als ze ergens anders op bezoek zijn.
Heeft je kind een donkere huidskleur? Of komt hij weinig buiten (minder dan een kwartier per dag)? Dan heeft hij extra aanvulling van vitamine D nodig.
Vitamine D haal je deels uit voeding, en deels maakt je huid het zelf aan onder invloed van zonlicht. Maar bij kinderen met een donkere huidskleur, of kinderen die weinig buitenkomen, gebeurt dit niet voldoende. Het is dan raadzaam om een supplement te geven van 10 mg per dag.
Op school wordt soms schoolmelk aangeboden. Meestal is er keuze uit halfvolle melk, volle melk, drinkyoghurt of chocolademelk. Het beste is om voor halfvolle melk te kiezen, dit bevat de minste calorieën.
Koekjes of snoepjes heeft je kind eigenlijk niet nodig. Wanneer je kind goed ontbijt (2 sneetjes brood) dan hoeft hij op school om 10.00 uur niets te eten. In de praktijk blijkt dit lastig: logisch, want ieder kind neemt iets in de pauze. Wil je ook iets meegeven, kies dan voor een verantwoord tussendoortjes zoals een boterham met mager beleg, een plakje ontbijtkoek, twee café noir-koekjes, een rijstewafel of een stuk fruit.
Het is belangrijk dat je kind altijd iets te drinken bij zich heeft. Kies bij voorkeur voor water of halfvolle melk. Frisdranken en limonade bevatten veel calorieën. Lightfrisdranken kunnen een goed alternatief zijn, maar ze bevatten wel veel zoetstof. Geef daarom hiervan per dag niet meer dan 2-3 glazen.
Wanneer je kind langere tijd te veel of de verkeerde dingen eet, kan hij te zwaar worden. Wil je weten of je kind te zwaar is? Dan kan je zijn BMI berekenen.
Bedenk bij jezelf: jij bent degene die bepaalt wat en hoeveel je kind mag eten. Probeer de dagelijkse hoeveelheden aan te houden zoals die hierboven staan genoemd en kies voor verantwoorde tussendoortjes.
Komt overgewicht veel in de familie voor? Dan kan je kind hier aanleg voor hebben. Houd in dat geval zijn voeding extra goed in de gaten.
Voor kinderen van 10-14 jaar met (aanleg voor) overgewicht organiseren wij regelmatig de succesvolle Fit4Life kids cursus.
Het kan voorkomen dat je kind op bepaalde voedingsmiddelen allergisch reageert. Hij krijgt bijvoorbeeld eczeem of buikkrampen. Wanneer je de voedingsmiddelen waar hij last van heeft niet meer te eten aanbiedt, kunnen er soms tekorten ontstaan. In dat geval is het verstandig contact op te nemen met de huisarts en de diëtist.
Een diëtist is een deskundige op het gebied van voeding en alles wat daarmee te maken heeft. Wanneer je kind slecht eet, kan een diëtist je helpen hiermee om te gaan. Kinderen worden ook zelf betrokken bij de behandeling, en leren zo spelenderwijs wat gezond eten is.
Is je kind te zwaar of heeft hij een allergie, dan kan een diëtist begeleiden bij het aanpassen van de voeding. Indien gewenst, kun je samen een dagmenu opstellen.
Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er van alles mogelijk om de eetgewoontes van je kind te verbeteren, en zo overgewicht en andere problemen in de toekomst te voorkomen.