Dreumesen

PrintVerstuur per e-mail

Vanaf het moment dat je kind een jaar is, gaat hij of zij steeds meer meedoen met het gezin. Hij zet zijn eerste stapjes, begint met de pot mee te eten en gaat mee boodschappen doen.

Hij gaat steeds meer ontdekken van de wereld om zich heen. Wat gezond is, dat leert hij van zijn ouders. Als jij regelmatig op de fiets stapt, wil hij ook leren fietsen. Als jij altijd een flinke lepel groente op je bord schept, gaat dat voor hem ook bij de maaltijd horen.   

Wat heeft je dreumes dagelijks nodig?

 

1-2 opscheplepels groente
1,5 stuk fruit
2-3 sneetjes brood besmeerd met halvarine
1-2 opscheplepels aardappelen, rijst of pasta
2 glazen melk(producten)
0,5 plak kaas
50-60 gram vlees, vleeswaren of vis bereid in 1 eetlepel bak- en braadproduct of olie
0,75 liter vocht (zoals melk, water of limonade)

 

Tips

Dreumesen proberen van alles uit, zeker ook met eten. Ze leren nieuwe producten en smaken kennen, die ze niet altijd zullen waarderen. Vaak eten ze hierdoor minder dan wat ze dagelijks nodig hebben. Geen paniek: veel dreumesen hebben in het begin moeite met eten. Meestal gaat dit vanzelf over. Hoe vaker je dreumes iets proeft, hoe groter de kans dat hij het op een gegeven moment lekker gaat vinden.

Hoe zorg je dat je dreumes voldoende eet?

 • Verstop groenten in het eten. Maak bijvoorbeeld een pannenkoek met gepureerde broccoli erdoor: wedden dat dit succes heeft? Of maak een stamppot met fijn gesneden spruitjes of andijvie.
 • Geef zelf het goede voorbeeld. Laat zien dat zowel een bruine boterham als wortelen heel lekker kunnen zijn. Kinderen doen graag hun ouders na, zij zijn hun grote voorbeeld. Zorg voor regelmaat. Neem 3 keer een maaltijd (ontbijt, lunch en avondeten) en maximaal 3 keer iets tussendoor, een (pap)fles is vanaf 1 jaar niet meer nodig.
 • Vermijd grote tussendoortjes en grote glazen vruchtensappen tussendoor. Deze zorgen voor een vol gevoel, waardoor je kind minder trek heeft aan tafel.
 • Eet tijdens de maaltijden aan tafel. Zet de televisie uit en leg speeltjes weg. Zo creëer je een rustige omgeving waarin je dreumes niet wordt afgeleid.
 • Ga pas van tafel als iedereen van het gezin klaar is met eten. Ook als de kleine niets wil eten, moet hij wachten tot zijn grote zus klaar is. Laat je hem eerder van tafel gaan, dan kan hij dit opvatten als een beloning voor het niet-eten.
 • Maak het gezellig aan tafel. Leg kleurige bordjes of placemats neer. Je kan, hoe klein ze misschien nog lijken, je kind ook laten helpen met tafeldekken.
 • Laat je dreumes zelf eten, eventueel met zijn handjes in het begin. Zo leert hij op zijn eigen tempo, zonder dwang van anderen te eten. Hij kan dan zelf bepalen hoeveel hij nodig heeft. Wist je dat dit soort oefeningen heel goed zijn voor de smaakontwikkeling, al wordt het nog zo’n knoeiboel? 
 • Word niet boos als je dreumes zijn bordje niet leeg eet. Dan geef je namelijk negatieve aandacht. Ga zelf smakelijk zitten eten, en haal zijn bordje weg. Als je zijn gedrag negeert, en zelf laat zien hoeveel plezier je hebt in het eten, zal dat hem nieuwsgierig maken. Daardoor wil hij de volgende keer misschien wel iets proeven.
 • Geef complimentjes als het goed gaat! Kinderen zijn dol op positieve aandacht. Geef je kind een aai over de bol wanneer hij stil blijft zitten aan tafel of iets nieuws heeft geproefd.

Varieer volop

Wanneer je volop varieert met eten, help je ervoor te zorgen dat je dreumes alle gezonde stoffen binnenkrijgt. Wissel bijvoorbeeld aardappelen af met rijst of pasta en brood met cornflakes. Bij groente en fruit is die afwisseling vanwege de vitaminen extra belangrijk. Je kunt de stukjes fruit en groente steeds iets groter maken.

Nieuwe smaken

Heeft je dreumes voor het eerst een banaan geproefd, maar vond hij deze niet lekker? Laat hem het een week later dan nog een keer proberen. Het duurt namelijk even voordat hij aan de nieuwe smaak is gewend. Houd dus vol en geef het niet te snel op.

Zout

Pas op met zout, want bij dreumesen zijn de nieren nog niet goed in staat om zout te verwerken. Voeg daarom geen zout toe aan het eten.

Vitamine D

Kinderen jonger dan vier jaar hebben een vitamine D-supplement nodig. Vitamine D haal je deels uit voeding, en deels maakt je huid het zelf aan onder invloed van zonlicht. Maar bij jonge kinderen kan de huid het nog niet goed aanmaken. De hoeveelheid die ze nodig hebben, kunnen ze niet alleen uit voeding halen. Geef je kind daarom dagelijks een aanvulling van 10 mg vitamine D. Vitamine D-supplementen zijn te koop in de vorm van capsules en druppels.

Gebruikt je kind opvolgmelk? Dan is extra aanvulling van vitamine D ook nodig volgens de nieuwste richtlijnen van 2011.

Valkuilen

Wat kinderen op jonge leeftijd leren, daar hebben ze hun hele leven profijt van. Andersom geldt dat ook: geef je ze veel zoete en energierijke vruchtensappen, dan is de kans groter dat ze dit patroon doorzetten in de rest van hun leven. Hierdoor lopen ze een groter risico op overgewicht, en het is bovendien slecht voor het gebit.

Laat je kind daarom wennen aan minder zoete smaken. Kies voor verantwoorde tussendoortjes zoals:

 • Fruit
 • Rijstewafel
 • Ontbijtkoek
 • Rozijntjes
 • Soepstengel
 • Stukje komkommer

… en dranken zoals:

 • Water
 • Thee
 • Halfvolle melk

Natuurlijk mag je kind best een keertje snoepen, maar probeer er geen gewoonte van te maken. Beperk het bijvoorbeeld tot het weekend.

Problemen

Veel dreumesen hebben problemen met eten. Probeer het aan tafel gezellig te houden en maak er geen machtsstrijd van. Slecht gedrag kun je het beste negeren, en goed gedrag belonen. Blijven de problemen aanhouden? Of maak je je zorgen of je kind wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt? Dan kun je contact opnemen met de huisarts of diëtist.

Allergie

Het kan voorkomen dat je dreumes van bepaalde voedingsmiddelen een allergische reactie krijgt. Hij krijgt bijvoorbeeld eczeem of buikkrampen. Wanneer je de voedingsmiddelen waar hij last van krijgt niet meer te eten aanbiedt, kunnen er soms tekorten ontstaan. Wanneer je hier een vermoeden van hebt, dan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts en de diëtist.

Wat kan de diëtist betekenen?

Een diëtist is een deskundige op het gebied van voeding en alles wat daarmee te maken heeft. Hij of zij kan je tips geven om met het slechte eetgedrag van je dreumes om te gaan. De diëtist kan je dreumes ook spelenderwijs gezonde eetgewoonten aanleren.

Ten slotte kan een diëtist advies geven over hoe je de voeding van je dreumes kunt aanpassen bij een allergie, zodat hij alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wanneer contact opnemen?

 • Eet je dreumes slecht?
 • Heeft hij een voedselallergie?
 • Wil je weten of hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er van alles mogelijk om je dreumes beter te laten eten en de strijd aan tafel te voorkomen.

Links

Kinderinfo 
Voedingscentrum