Flesvoeding

PrintVerstuur per e-mail

Je pasgeboren baby heeft veel energie nodig om te groeien. In het eerste jaar is borstvoeding de beste bron van energie. Wanneer je geen borstvoeding kunt geven, dan vormt flesvoeding een prima alternatief.

Tips

Hoeveel moet een baby drinken?

Je baby heeft per kilo lichaamsgewicht 150 ml voeding nodig. Voor een baby van 5 kilo komt dit neer op 750 ml.

Hoe vaak je de fles moet geven kan verschillen. Gemiddeld vragen baby’s zes keer per dag om voeding. Geef je baby de fles wanneer hij duidelijk aangeeft honger te hebben en stop als hij niet meer wil. Het flesje hoeft namelijk niet leeg. Wanneer je regelmatig meer voeding geeft dan hij nodig heeft, stijgt de kans op overgewicht.

Drinkt mijn baby wel voldoende?

Heeft je kindje minimaal zes volle plasluiers op een dag? Groeit je kindje volgens het consultatiebureau voldoende? Is je kindje energiek? Dit zijn allemaal tekenen die erop wijzen dat je kindje voldoende voeding binnenkrijgt.

Verschillende soorten flesvoeding

Het type voeding staat altijd vermeld op de verpakking. ‘Volledige zuigelingenvoeding’ bevat alle benodigde voedingsstoffen. Er is ook speciale voeding verkrijgbaar voor baby’s met krampjes en voor hongerige baby’s.

Vitamine D en K

Het is aanbevolen om kinderen tot vier jaar een supplement van 10 mg vitamine D per dag te geven, ongeacht of ze borst- of flesvoeding krijgen. Vroeger was dit bij flesvoeding niet nodig, maar hiervoor zijn onlangs de richtlijnen gewijzigd.

Anders dan bij borstvoeding is het niet nodig om je kindje extra vitamine K te geven. Deze is namelijk al verwerkt in de flesvoeding.

Hoe verwarm je de fles?

De flesvoeding kun je in de magnetron verwarmen op 600 watt. Zorg dat de voeding niet warmer wordt dan 30-35°C. Hoeveel tijd ervoor nodig is hangt af van de hoeveelheid flesvoeding:

 • 100 ml: 30 seconden
 • 150 ml: 45 seconden
 • 200 ml: 60 seconden

Schud de fles om de warmte zo goed mogelijk te verdelen en voel de temperatuur met je pols. Wanneer het niet te warm aanvoelt, kun je de fles aan je baby geven.

Waar kun je verder op letten?

 • Maak de fles bij voorkeur niet van tevoren klaar.
 • Maak je wel van tevoren flesvoeding klaar, houd het dan bij 1-2 flessen.
 • Leg de flesvoeding na het klaarmaken direct in de koelkast bij een temperatuur lager dan 4°C.
 • Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast.
 • Heb je voeding nodig voor onderweg? Neem dan een thermosfles mee met warm water, en vul het flesje thuis alvast met melkpoeder. Zo kun je de fles makkelijk onderweg klaarmaken. Er zijn bij de babywinkel ook allerlei handige hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals warmhoudtasjes voor flessen en kleine melkpoederbakjes.
 • Geef je kindje voldoende aandacht tijdens het voeden.
 • Probeer niet te veel verschillende mensen de fles te laten geven. Zo hebben jullie als ouders voldoende gelegenheid om je baby goed te leren kennen.
 • Zorg dat de speen vol blijft met melk om luchthappen te voorkomen.
 • Langzame drinkers kunnen baat hebben bij een speen met twee gaatjes, voor snelle drinkers zijn er spenen met een klein gaatje.
 • Spuugt je baby? Zolang hij er zelf geen last van heeft, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Problemen

Voedselovergevoeligheid

Heeft je kind langdurig last van diarree, darmklachten, overmatig huilen, problemen met de luchtwegen of huiduitslag? Dan wordt er vaak al snel gedacht aan een voedselallergie. Toch is dat lang niet altijd het geval. Bij dergelijke klachten is er maar bij 3% sprake van een voedselallergie.

Daarom is het beter om eerst de huisarts te raadplegen, voordat je zelf stappen onderneemt. Is er daadwerkelijk een voedselallergie geconstateerd, dan kan een gespecialiseerde diëtist je verder begeleiden.

Wat kan de diëtist betekenen?

De diëtist kan je adviseren en ondersteunen bij het geven van flesvoeding. Ook in de periode wanneer je gaat beginnen met vast voedsel kan de diëtist begeleiding bieden.

De diëtist kan tips geven om het drinken beter te laten verlopen, waardoor je samen met je baby extra van deze periode kunt genieten.

Wanneer contact opnemen?

 • Ben je zwanger?
 • Geef je flesvoeding?
 • Wil je flesvoeding gaan geven?
 • Wil je weten of je baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende intake. De diëtist staat voor je klaar om je te begeleiden in deze mooie periode van je leven.

Links

Voedingscentrum
Online consultatiebureau