Bijvoeding

PrintVerstuur per e-mail

Is je baby tussen de vier en zes maanden oud, dan ga je langzaam beginnen met de eerste hapjes (bijvoeding).  Je kunt als eerste wat oefenen met kleine hapjes na een volledige melkvoeding. 

Het kost wat tijd om je kind te laten wennen aan andere consistenties. Daarom is het goed om te starten met fijn gemaakte groente en fruit, pap en kleine stukjes brood. Je baby leert zo steeds beter kauwen.

Wanneer je bijvoeding gaat geven, is het belangrijk om toe te werken naar zes eetmomenten per dag. Dat betekent: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondmaaltijd en eventueel nog een tussendoortje. Zo went je kind alvast aan de vaste structuur en leert het dat je niet de hele dag door eet en drinkt.

Tips

Vers of uit een potje?

Wanneer je tijd hebt om zelf voeding klaar te maken, dan heeft dat de voorkeur.  Je kan dan grovere consistenties bereiden waardoor je kind beter leert kauwen. Als je hiervoor te druk hebt, dan is kindervoeding uit een potje een prima alternatief.

Proeven

Wanneer je kind aangeeft dat hij of zij een nieuwe smaak niet lekker vindt, probeer het de volgende keer gewoon nog een keer. Een kind moet soms vijftien keer iets proeven voor hij het gaat waarderen.

Vitamine D

Kinderen jonger dan vier jaar hebben een vitamine D-supplement nodig. Vitamine D haal je deels uit voeding, en deels maakt je huid het zelf aan onder invloed van zonlicht. Maar bij jonge kinderen kan de huid het nog niet goed aanmaken. De hoeveelheid die ze nodig hebben, kunnen ze niet alleen uit voeding halen. Geef je kind daarom dagelijks een aanvulling van 10 mg vitamine D. Vitamine D-supplementen zijn te koop in de vorm van capsules en druppels.
Gebruikt je kind opvolgmelk? Dan is extra aanvulling van vitamine D ook nodig volgens de nieuwste richtlijnen van 2011.

Valkuilen

Veel eten

Hoeveel eten je kind nodig heeft, kan van kind tot kind sterk verschillen. Gelukkig kunnen baby’s goed zelf aangeven wanneer ze genoeg hebben. Ze hebben namelijk een heel natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Probeer je kind daarom niet op te dringen om meer te eten. Wat je baby te veel eet zet hij namelijk om in vet, en dat vergroot de kans op overgewicht

Pas op met…

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die kinderen tot 1 jaar beter niet kunnen eten en drinken:

  • Geef niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten zoals spinazie, andijvie, rode bietjes, sla, venkel, paksoi en bleekselderij en serveer dit niet samen met vis.
  • Geef je kind geen honing tot hij 1 jaar oud is. Honing bevat een bacterie waarvan jonge kinderen erg ziek kunnen worden.
  • Geef je kind geen gewone melk tot hij 1 jaar oud is. Er zitten te veel eiwitten in en te weinig ijzer.
  • Geef je kind pas gluten na 6 maanden. Gluten zit in brood, koekjes, pasta en pap van tarwemeel.

Problemen

Problemen met eten komen vaak voor bij baby's. Ze leren nieuwe producten en smaken kennen, die ze niet altijd zullen bevallen. Hierdoor eten ze niet altijd hun bordje leeg. Zorg ervoor dat het aan tafel gezellig blijft en dat eten geen machtstrijd wordt.
Het kan zijn dat je kindje allergisch of overgevoelig reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Hij kan bijvoorbeeld eczeem of buikkrampen krijgen. Wanneer je deze voedingsmiddelen uit het eetpatroon van je kindje haalt om de klachten te verminderen, dan kan het gebeuren dat hij bepaalde voedingsstoffen niet meer in voldoende mate binnenkrijgt. Wanneer je vermoedt dat je baby een tekort heeft, dan kun je dit het beste bespreken met de huisarts en de diëtist.

Wat kan de diëtist beteken?

Een gezonde voeding op jonge leeftijd is bepalend voor de verdere ontwikkeling en groei van je kind. De diëtist kan je hierbij begeleiden.

Samen met jou bekijkt de diëtist hoe je kind alle voedingsstoffen binnen kan krijgen die hij nodig heeft. De diëtist zal aan de hand van de gewichtscurve beoordelen hoeveel hij nodig heeft. Zo krijgt je kind op jonge leeftijd een gezond eetpatroon wat gezondheidsproblemen in de toekomst helpt te voorkomen.

Wanneer contact opnemen?

  • Ga je starten met vaste voeding en wil je daarbij advies?
  • Wil je weten of de voeding van je kind volwaardig is?
  • Wil of kan je kind niet (goed) eten?
  • Is er sprake van een allergie of voedselovergevoeligheid?
  • Is je kind te zwaar of komt hij niet voldoende aan?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Onze diëtisten kunnen je adviseren en het voedingspatroon van je kind helpen optimaliseren. Hoe vroeger je met gezonde voeding start, hoe beter de kansen voor later.

Links

Voedingscentrum