Baby 0 - 1 jaar

PrintVerstuur per e-mail

Borstvoeding en flesvoeding

De eerste zes maanden heeft je baby veel energie nodig om goed te groeien. Alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft zitten in borstvoeding of flesvoeding. Borstvoeding heeft de voorkeur omdat daarin afweerstoffen zitten die je kind beschermen tegen ziekten, maar is dit niet haalbaar dan is flesvoeding een prima alternatief.

Problemen

Darmkrampen

Omdat de darmpjes van je baby in de eerste maanden nog niet volledig zijn ontwikkeld, kunnen darmkrampen optreden. Signalen hiervoor zijn langdurig huilen en rood aanlopen. Om de krampen wat te verminderen, kun je het buikje van je baby masseren. Maak ronde bewegingen met de klok mee. Verder kan fietsen met de beentjes helpen om de windjes vrij te laten komen.

Er wordt wel gezegd dat het soort eten dat de moeder neemt tijdens het geven van borstvoeding, darmkrampjes kan veroorzaken. Maar dat is nooit wetenschappelijk aangetoond. Heb je toch het idee dat jouw baby reageert op bepaalde voedingsmiddelen die je hebt gegeten, vermijd deze dan om te kijken of het effect heeft.

Van een aantal producten staat het wel vast dat het beter is als je deze tijdens borstvoeding mijdt, of alleen in kleine hoeveelheden neemt. Het gaat dan voornamelijk om alcohol, cafeïnehoudende dranken en bepaalde soorten medicijnen. Ook roken wordt bij borstvoeding afgeraden. 

Voedselovergevoeligheid

Heeft je kind langdurig last van diarree, darmklachten, overmatig huilen, problemen met de luchtwegen of huiduitslag? Dan wordt er vaak al snel gedacht aan een voedselallergie. Toch is dat lang niet altijd het geval. Bij zulke klachten is er maar bij 3% sprake van een voedselallergie.

Daarom is het beter om eerst de huisarts te raadplegen, voordat je zelf stappen onderneemt. Is er daadwerkelijk een voedselallergie geconstateerd, dan kan een gespecialiseerde diëtist je verder begeleiden.

Bijvoeding

Als je baby zes maanden oud is heeft hij niet meer genoeg aan borst- of flesvoeding. Vanaf dan moet hij kennis gaan maken met vaste voeding.

Het is belangrijk dat je baby stapsgewijs aan vaste voeding went, in zijn eigen tempo. Begin met kleine, geprakte hapjes. Wanneer hij dit onder de knie heeft kan je verder gaan met hardere stukjes.

Begin het liefst met zachte smaken zoals wortel en banaan. Met zure en bittere smaken kun je beter nog even wachten, want die wijken wel heel sterk af van borst- en flesvoeding. Langzamerhand kun je de voeding steeds verder uitbreiden. Je zult merken dat je baby steeds beter leert om met de pot mee te eten.

Bewegen

Beweging is voor je baby erg belangrijk. Het verbetert de motoriek en helpt bij het verkennen van de wereld om hem heen. Verwissel de positie van je kind een paar keer per dag. Zo geef je hem telkens nieuwe mogelijkheden om te kijken en spelen.

Wat kan de diëtist betekenen?

De voedingsbehoefte van je baby verandert het eerste levensjaar van maand tot maand. De diëtist kan je vertellen wat je kindje op zijn of haar leeftijd precies nodig heeft.
Ook kan de diëtist ondersteunen als er problemen zijn met eten. Zo komen in de praktijk veel baby’s met een afwijkende gewichtscurve. Soms kan daar een eetprobleem of allergie achter zitten.

Wanneer contact opnemen?

  • Heeft je baby een afwijkende gewichtscurve?
  • Heeft je baby een voedselallergie?
  • Wil je van een professional antwoord op vragen over de voeding van je baby? (Wanneer begin ik met brood?, Hoe zit het met honing?, Wanneer mag ik beginnen met bijvoeding?)

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Links

Voedingscentrum
Het gezonde voorbeeld
Folder gezond opgroeien: tips voor baby’s en peuters (verkrijgbaar in de praktijk)