De hele dag bezig zijn met eten en niet-eten, soms zelfs zo erg dat je aan niets anders kunt denken. Last hebben van eetbuien en veel piekeren over je figuur of gewicht. Dat kunnen tekenen zijn van boulimia nervosa.
Boulimia komt veel vaker voor dan gedacht. Maar liefst 1 tot 3 procent van de Nederlanders heeft last van deze ziekte.
Omdat veel mensen met boulimia een normaal lichaamsgewicht hebben, is het voor anderen vaak moeilijk te herkennen. Manieren waarop je boulimia (bij jezelf) kunt herkennen zijn bijvoorbeeld:
Er zijn verschillende soorten hulp mogelijk, zoals individuele begeleiding bij een gespecialiseerde diëtist, bij een psycholoog of groepsbegeleiding.
Een psycholoog helpt vooral bij de achtergronden van de eetstoornis, zoals onzekerheid of perfectionisme. Een diëtist begeleidt bij de praktische kant van voeding, en geeft steun om de eetbuien weer onder controle te krijgen. Vaak biedt een combinatie van beide een goede oplossing.
Neem bij twijfel over de juiste therapie contact op met de huisarts. Wil je de situatie eens op een rij zetten, dan kun je ook bij ons een afspraak maken voor een vrijblijvende intake.
Een diëtist kan helpen om je eetgewoonten weer onder controle te krijgen. Het is vaak belangrijk om structuur te vinden. Een eetschema kan daarbij een goede steun bieden. Ook kan de diëtist je coachen om eetbuien te voorkomen en minder dwangmatig met eten bezig te zijn.
Ga bij voorkeur naar een diëtist met ervaring met eetstoornissen. Hij of zij is dan goed op de hoogte van de moeilijkheden die jij kunt ervaren. In onze praktijk werken twee diëtisten die helemaal in eetstoornissen zijn gespecialiseerd. Zij zullen je goed kunnen begeleiden om op een meer ontspannen manier met voeding om te gaan en drempels te overwinnen.
Neem dan contact op voor een vrijblijvend intakegesprek. We bekijken samen of je op de juiste plek zit en of we je verder kunnen helpen. Soms raden we je aan om, voor je op gesprek komt, een bloedonderzoek te laten doen.
Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa
Nederlandse Academie Voor Eetstoornissen
Proud2Bme