Zorgen om boulimia

Print

Door Anne Mesman- de Winter, diëtist

De hele dag met eten en niet eten bezig zijn. De weegschaal….misschien loop je er wel met een grote boog omheen? Of mogelijk sta je er wel zes keer per dag op? Jezelf uithongeren, overmatig sporten of de misbruik van laxeerpillen of misschien wel je eten uitspugen. Ineens… je lichaam schreeuwt om eten, je verliest de controle en eet in een rap tempo alle foute calorieën naar binnen. Het moet eruit ….dat lucht op, maar de cirkel begint weer opnieuw en bah wat voel je je ellendig.

Ken jij iemand met boulimia?

Schrik niet, ik denk van wel. De cijfers liegen er namelijk niet om. Met name onder jonge vrouwen (maar ook mannen!) komt deze vorm van eetstoornis heel veel voor. Van de 100 mensen tussen de 15-29 jaar hebben 1-2 personen last van boulima. Zet zes brugklassen bij elkaar en je hebt er zeker twee te pakken, maar ik weet bijna zeker dat het daadwerkelijke cijfer waarschijnlijk hoger ligt. Want hoeveel eetstoornissen blijven er niet onopgemerkt en hierdoor niet gediagnosticeerd?

Niet gemakkelijk te herkennen

Boulimia is niet eenvoudig te herkennen. Veelal hebben mensen met deze eetstoornis een normaal lichaamsgewicht. Soms kan er sprake zijn van een ondergewicht en soms van een licht overgewicht. Nu zijn eetstoornissen natuurlijk niet echt in hokjes te plaatsen, iedereen is uniek. Vaak ook lopen vormen van eetstoornissen in elkaar over. Zo kan iemand met anorexia later ook boulimia ontwikkelen of andersom.

Boulimia in de diëtistenpraktijk

Mijn specialisatie in mijn werk is de begeleiding van mensen met eetproblemen. Ik vind dit geweldig om te doen. Allemaal zijn het stuk voor stuk lieve mensen. Toch ook geeft het naast uitdaging ook een stukje zorg, want de eetstoornis kan ernstige gezondheidsgevolgen met zich meebrengen.

Meestal is de begeleiding in samenwerking met een gespecialiseerd psycholoog. Ongeveer 50% van mijn clientèle bestaat uit begeleiding bij eetproblemen. Meestal gaat het hierbij om anorexia nervosa in samenwerking met de kinderarts of huisarts en psycholoog. Ook zie ik veel vrouwen met een eetbuistoornis of verstoord gedrag van eten. Cliënten met boulimia zie ik echter weinig. Dit baart mij als hulpverlener toch wel zorgen. Want uit cijfers blijkt dat boulimia wel 4 x zoveel voorkomt als anorexia. Gelukkig laten nieuwe cijfers zien dat het aantal nieuwe gediagnosticeerde cliënten met boulimia aan het dalen is, laten we hopen dat dit echt waar is, maar ook dat deze trend zich voortzet.

Wat is er tegen te doen? Er zijn verschillende soorten hulp mogelijk, zoals individuele begeleiding bij een gespecialiseerde diëtist, bij een psycholoog of groepsbegeleiding. Een psycholoog helpt vooral bij de achtergronden van de eetstoornis, zoals onzekerheid of perfectionisme. Een diëtist begeleidt bij de praktische kant van voeding, en geeft steun om bijvoorbeeld de eetbuien weer onder controle te krijgen. Vaak biedt een combinatie van beide een goede oplossing. Soms kan de diëtist ook tijdelijk hulp bieden, bijvoorbeeld ter overbrugging van een wachttijd.

 

Vind je het fijn om niet alleen te staan en heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een kennismakingsafspraak. We bekijken samen of je op de juiste plek zit en of we je verder kunnen helpen. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.

Voedingsadviesbureau De Winter, www.voedings-advies.nl  tel: 023-5573344  info@voedings-advies.nl

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <strong> <cite> <blockquote> <code>
CAPTCHA
Deze vraag is ter beveiliging om te controleren of u een mens bent en geen automomatische inzending van dit formulier.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

    Bel mij terug