Opgebrand

Print

Geschreven door: Cilia Liklikuwata, diëtist

 

Druk, druk, druk

Ik kan me goed herinneren dat ik in januari van dit jaar een RTL nieuwsbericht las over de vlogger Bibi (vlogger = iemand die zijn/haar dagelijks leven filmt en dit plaatst op YouTube). Bibi vertelde dat zij een burn-out had en zij is niet de enige. 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar hebben een burn-out. Dit bijkt uit cijfers van het CBS. Het blijkt een soort epidemie te worden. Als diëtisten horen wij het ook vaak terug tijdens het spreekuur. Mijn cliënt kampt met een burn-out of vertelt dat hij/zij een burn-out aan voelt komen. Ik overleg dan vaak of het wel realistisch is om daarnaast ook te focussen op (bijvoorbeeld) het afvallen. Hoe ontstaat deze burn-out dan? Voornamelijk vanwege werkdruk, de druk van het sociale leven of de combinatie daarvan. Geestelijk en lichamelijk uitgeput. Opgebrand. Zo moet iemand met burn-out klachten zich voelen. Maar eigenlijk schoot mij direct een andere term te binnen bij het lezen van het nieuwsbericht. Wisten jullie, dat er ook een zogenoemde diabetes burn-out bestaat?

Diabetes burn-out

Diabetes patiënten kunnen 24/7 bezig met hun ziekte. Dat kan vermoeiend en frustrerend zijn en uiteindelijk zelfs leiden tot een diabetes burn-out. Een diabetes burn-out is iets anders dan een gewone burn-out waar vlogger Bibi mee te maken had. In geval van een gewone burn-out doet iemand langdurig meer dan dat deze persoon aan kan. Als je een diabetes burn-out hebt, kun je wel gewoon functioneren in je dagelijkse leven en bijvoorbeeld op je werk. Het verschil: je wilt niets meer weten van je suikerziekte. Afspraken bij de praktijkondersteuner om de bloedglucosewaarden te meten worden afgezegd, afspraken bij de diëtist worden uitgesteld en er wordt liever met niemand over de diabetes gepraat. De cliënt met een diabetes burn-out doet keihard zijn/haar best maar wordt er niet voor beloond, begint zelfzorg los te laten en ontwikkelt sterke negatieve gedachten en gevoelens over de diabetes.

Herken je deze gevoelens bij jezelf, of bij bijvoorbeeld een familie lid of vriend(in)? Wie weet kun je wat voor jezelf of een ander betekenen! Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet.

Tips:

 • Probeer niet te streng te zijn voor jezelf. Het ligt niet altijd alleen maar aan jou.
 • Kijk hoe anderen ermee omgaan en bespreek dit. Je bent niet de enige waarbij het misschien op het moment wat minder gaat.
 • Probeer een balans te vinden tussen voldoende ermee bezig zijn en niet te veel.
 • Probeer een periode koolhydraatarm te eten, onder begeleiding van een diëtist. Hierdoor kunnen schommelingen in de bloedglucosewaarden minder worden. Het heeft ook een positief effect op je HbA1c.
 • Besef dat je situatie niet hopeloos is. Je kunt een diabetes burn-out overwinnen.
 • Vraag hulp aan de zorgverleners om je heen: de huisarts, diëtist, praktijkondersteuner. Zij kunnen je doorverwijzen naar een psychotherapeut met kennis van diabetes.

Andere steuntjes in de rug:

Cursus gericht op depressie/burn-out gevoelens:

 • De cursus genaamd “in de put, uit de put”. Aangeboden door GGZ.

Boeken gericht op depressie/burn-out gevoelens:

 • “Ik zie elk dood vogeltje, omgaan met depressiviteit”. Geschreven door Ed Klip en Maarten van Son. Uitgeverij Boom.
 • “In de put uit de put”. Geschreven door P.M. Lewinsohn e.a. Uitgeverij HB uitgevers.
 • “Je gevoel de Baas”. Geschreven door Greenberger en Padesky.

Boek gericht op diabetes burn-out gevoelens:

 • “Diabetes Burnout, what to do when you can’t take it anymore’. Geschreven door William H. Polonsky.

Herkent u symptomen van een diabetes burn-out bij u zelf of wilt u begeleiding bij het reguleren van uw diabetes of gewicht? Neem gerust contact op met een van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.voedings-advies.nl tel: 023 5573344 receptie@voedings-advies.nl.

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <strong> <cite> <blockquote> <code>
CAPTCHA
Deze vraag is ter beveiliging om te controleren of u een mens bent en geen automomatische inzending van dit formulier.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

  Bel mij terug