Ook mijn dochter van twee zegt nee!

Print

Geschreven door Marloes, Diëtist

Mijn dochter is nu 2 jaar en zegt al een paar maanden ‘nee’ tegen haar groenten… HELP! Ook als diëtist loop je tegen dit probleem aan en nu kan ik me een nog betere voorstelling maken van de ouders die bij mij op het spreekuur komen.

Thuis hebben wij ook de discussie gehad ‘wat doen we met het toetje na de maaltijd?’. Mijn man vond ‘niet eten is geen toetje’, maar ik vond ‘toetje zit altijd bij de maaltijd dus gaan we dit niet gebruiken om te belonen of te straffen’. Deze ‘strijd’ heb ik gewonnen, maar mijn dochter wint nog (dagelijks) die van haar: ‘Ik ben twee en zeg nee tegen mijn groenteprakje!’. Gelukkig eet ze wel goed haar fruit, brood, zuivel en vlees(waren) en krijg ik er zo nu en dan wel wat rauwkost in.

Hoe onvolwaardig is de voeding van peuters tegenwoordig?!

Veel peuters eten slecht, maar wanneer ze daarbij goed groeien, lijkt er niets aan de hand. Maar dan kan de samenstelling van de voeding nog steeds onvolwaardig zijn.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel van de Nederlandse peuters een tekort hebben aan  ijzer en vitamine D. Voor een ijzertekort is dit 1 op de 10 kinderen en bij een vitamine D tekort is dit 2 op de 10 kinderen. Dit ondanks dat tot 4 jaar vitamine D suppletie geadviseerd is. Het blijkt dat dit advies niet altijd wordt opgevolgd.

IJzer heeft een kind nodig voor onder andere bescherming tegen infecties, motorische ontwikkeling, spraakontwikkeling en zuurstoftransport in het bloed. Vitamine D is belangrijk voor een goede ontwikkeling en groei van de botten, lichaamscellen en het functioneren van de spieren en het immuunsysteem.

Advies voor peuters

Het blijft belangrijk om kritisch te kijken naar de voeding van peuters en niet alleen naar de groei. Kijk daarbij of ze wel voldoende en gevarieerde voeding binnen krijgen en zorg voor eventuele suppletie . Dwing kinderen niet om te eten, dit werkt vaak averechts. Vrijwel alle peuters gaan beter eten als ze ouder worden. Voor de wat oudere peuters kan positief belonen goed werken, door bijvoorbeeld een stickersysteem in te voeren.

Geef je peuter in ieder geval dagelijks 10 ug vitamine D per dag. Wanneer er onvoldoende of ongevarieerd gegeten wordt kan er ook gekozen worden voor een multivitaminen of voor dagelijks 1-2 glazen opgroeimelk.  In opgroeimelk zitten ook alle vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de groei van peuters.

Iedere kind is anders en daarom is advies op maat belangrijk…  Dus heb je vragen over de voeding van je kind? Neem contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.voedings-advies.nl tel: 023 5573344 receptie@voedings-advies.nl.

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <strong> <cite> <blockquote> <code>
CAPTCHA
Deze vraag is ter beveiliging om te controleren of u een mens bent en geen automomatische inzending van dit formulier.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.