Marlous goes Vegan

Print

Geschreven door Marlous Heijmeijer, Diëtist in opleiding

Veganisme

Veganisme of vegan. Je hoort er steeds vaker iets over. De afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen voor een veganistische leefstijl, maar wat is het eigenlijk en waarom kiezen mensen daarvoor?

Simpel gezegd wordt er bij veganisme alles uitgesloten wat afkomstig is van dieren. Hoewel er bij vegetariërs alleen vlees en vis wordt gemeden, kiezen veganisten ervoor om ook zuivelproducten, eieren, honing en andere dierlijke producten uit te sluiten van hun voedingspatroon. In principe ben je pas echt veganist als je ook geen dierlijke materialen gebruikt zoals leer, wol en bont. Maar waarom zou je al deze dingen opgeven? Misschien lijkt het je wat overdreven, maar veganisten hebben zo hun redenen voor deze keus. De minst verassende van allemaal is waarschijnlijk het dierenleed, maar ook de gezondheid, het milieu en bijvoorbeeld religie kunnen een rol spelen bij veganisme.

Onze stagiair Marlous ging op onderzoek uit…

Een maand lang heb ik, Marlous, veganistisch gegeten om eens te kijken hoe dat nou eigenlijk is. Zelf had ik er best veel zin in om het uit te proberen, maar een paar mensen uit mijn omgeving dachten daar in het begin wel anders over. Hoewel steeds meer mensen open staan voor veganisme, zijn er nog steeds een aantal mensen die het “onnodig”, “overdreven” of zelfs “onzin” vinden. De eerste paar keer leg je het nog rustig uit maar na de zoveelste opmerking word het wel een beetje vermoeiend, want je krijgt gauw het gevoel alsof je het moet verdedigen en daar heb je niet altijd evenveel zin in.

Boodschappen doen

Maar ik zette door! Hoewel ik al gauw werd geconfronteerd met de volgende uitdaging… Boodschappen doen. Natuurlijk wist ik al dat veel producten niet veganistisch zijn maar toch verbaasde ik me erover hoevéél. Vleesvervangers? Meer dan de helft is een no go voor veganisten. Brood? Ze zijn er zonder lactose maar vind ze maar eens! Paracetamol? Grote kans dat ook deze niet vrij is van dierlijke ingrediënten. Het is een behoorlijke zoektocht, waardoor mijn supermarktbezoeken in de eerste periode 3 keer zo lang duurden. Je moet van ieder product het volledige etiket lezen en alsnog is het soms lastig om te achterhalen wat wel en niet veganistisch is. Kortom het vergt even wat tijd, maar uiteindelijk werd ik er steeds beter in en wist ik welke schappen ik volledig kon overslaan. En dat scheelt natuurlijk weer tijd! Door een veganistisch voedingspatroon werd ik na verloop van tijd een stuk creatiever en door me erin te verdiepen leerde ik van het bestaan af van andere veganistische producten. Daarbij zijn er tegenwoordig heel veel leuke foodblogs waar je inspiratie kunt opdoen voor veganistische recepten.

Uit eten gaan

Een andere lastige situatie was uit eten gaan. Ik bekeek steeds van tevoren de website of er veganistische maaltijden op het menu stonden of ik vroeg erom in het restaurant. Dit voelde in het begin wel even ongemakkelijk, want je hebt het gevoel dat je “lastig” bent. Toch kwam ik erachter dat mensen er steeds positiever tegenover staan en dat je je hier niet opgelaten over hoeft te voelen.

Een goede afloop

Ik merkte dat het me in de laatste periode steeds beter af ging en dat het daardoor veel leuker en vooral lekkerder werd! Daarbij begon mijn omgeving in te zien dat ik niet alleen maar leefde op wortels en bleekselderij, waardoor sommigen zelfs graag met mij mee wilden eten! Veel mensen denken voornamelijk aan alle restricties die het veganisme oplegt aan het voedingspatroon, maar in deze tijd zijn er veel meer mogelijkheden om lekker en gevarieerd veganistisch te koken.

Wilt u graag meer informatie over hoe een volwaardig veganistisch voedingspatroon eruit ziet? Neem gerust contact op met een van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.voedings-advies.nl tel: 023 5573344 receptie@voedings-advies.nl.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <strong> <cite> <blockquote> <code>
CAPTCHA
Deze vraag is ter beveiliging om te controleren of u een mens bent en geen automomatische inzending van dit formulier.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

    Bel mij terug