HAAA-TSJOE !

Print

 

 

 

 

 

 

 

Door: Angelika Van Alderden, diëtist

 

Op het moment dat ik dit blog schrijf, nies ik de ene nies na de andere nies, stromen de tranen af en toe over mijn wangen en zou ik het liefst mijn ogen even ‘uit doen’. Het is (alweer een paar weken) weer zover: het hooikoortsseizoen is volop gaande! Niezen en jeukende, rode en tranende ogen zijn maar een paar symptomen die bij hooikoorts horen en waarschijnlijk kun je (uit ervaring) deze lijst zelf wel verder aanvullen, helaas. Zo’n 2 miljoen Nederlanders hebben op dit moment last van hooikoorts en dus is het ook geen onbekend onderwerp. Maar wist je dat er ook een relatie is met voeding?

Kruisallergie

Misschien wel herkenbaar: je kunt het hele jaar door genieten van een appel, maar tijdens het hooikoortsseizoen krijg je ineens jeuk en tintelingen in je mond na het eten van zo’n zelfde soort appel! Dit verschijnsel is een voorbeeld van kruisallergie: de stoffen die de allergische reactie veroorzaken bij pollen en stuifmeel, lijken sterk op bepaalde eiwitten in voeding en het lichaam kan ze niet goed van elkaar onderscheiden.

Kruisallergieën komen veel voor: 70 % van de voedselallergieën is in verband te brengen met pollen. Omgekeerd heeft 62 % van de mensen met een berkenpollenallergie ook een voedselallergie.

Er bestaan allerlei verschillende soorten kruisallergieën, zoals:

  • Een berkenpollenallergie en een allergie voor appel, hazelnoot, wortel, aardappel, selderij, kers, peer, walnoot, amandel, pinda, tomaat, braam, kokosnoot en framboos.
  • Een allergie voor bijvoet en een allergie voor selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander, mosterd, kiwi, appel, anijs, dille en komijn.
  • Een graspollenallergie en een allergie voor met aardappel, tomaat, tarwe, pinda, kiwi en peulvruchten.

Kun je je voeding aanpassen?

Sommige mensen met hooikoorts hebben alleen gedurende het pollenseizoen klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Anderen hebben ook buiten dit seizoen klachten. Er zijn wel wat eenvoudige tips, die voor veel mensen kunnen werken. Na verhitting (waarbij de allergenen kapot gaan) blijkt namelijk dat je minder (heftig) reageert op deze voedingsmiddelen. Een voorbeeld: iemand die allergisch reageert op het eten van een appel, hoeft geen klachten te krijgen bij het eten van appelmoes. En een rauwe tomaat geeft vaker klachten dan een tomatensaus. Een trucje is dan ook om bijvoorbeeld een appel een paar seconden (ca. 20) in de magnetron te verwarmen, daarna goed af te laten koelen en dan te eten. Verder zijn er ook twee soorten appels die beter verdragen worden: de Santana en de Elise.

Wat kun je doen?

Wat je vooral niet moet doen is zelf gaan ‘dokteren’. Ga niet zelf van alles weglaten uit je voeding, want dan heb je grote kans dat je voeding straks niet meer volwaardig is en dat kan weer andere klachten gaan geven. Een (gespecialiseerde) diëtist kan je helpen er achter te komen voor welke voedingsmiddelen je allergisch bent. Dit kan bijvoorbeeld met een voedseldagboekje of met een eliminatie-provocatietest. Daarnaast geeft de diëtist je tal van tips hoe je het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent kunt vermijden, en toch volwaardig kunt blijven eten.

Tot slot:

Helaas zullen we het de komende tijd nog even moeten volhouden, want het hooikoortsseizoen is nog niet op zijn eind. Soms kan het fijn zijn om te weten waar je aan toe bent. Dan kan bijvoorbeeld de site www.pollennieuws.nl helpen met de pollenkalender. Ook zijn er verschillende apps beschikbaar die de pollenverwachting geven.

Voor iedereen met hooikoorts: Sterkte nog even de komende tijd!

Wil je meer informatie over hooikoorts of voedselovergevoeligheid? Of heb je behoefte aan individuele begeleiding? Ik vertel je er graag meer over. Neem gerust contact voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.

Voedingsadviesbureau De Winter, www.voedings-advies.nl  tel: 023-5573344  info@voedings-advies.nl

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <strong> <cite> <blockquote> <code>
CAPTCHA
Deze vraag is ter beveiliging om te controleren of u een mens bent en geen automomatische inzending van dit formulier.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

    Bel mij terug