Gezonde traktaties

Print

Hebben jullie ook allemaal gekeken naar de nieuwe, populaire, Nederlandse serie: De Luizenmoeder?Ik moest lachen om de aflevering waarin dochter jarig was en op school haar klasgenootjes wilde trakteren. Het meisje uit groep 3 had samen met haar moeder fruitmuisjes gemaakt van peer en druiven. Heel verantwoord dus... Op één puntje werden de muisjes afgerekend, namelijk de oogjes. Deze waren gemaakt van kleine dropjes en snoep trakteren was niet toegestaan volgens het reglement van school. Trakteren op school op je verjaardag hoort erbij en is voor de jarige hartstikke leuk om te doen! Maar tegenwoordig zijn basisscholen wat strenger in wát er precies getrakteerd mag worden. De voorkeur gaat uit naar een gezonde traktatie om gebit en lijf gezond te houden. Als we gaan rekenen (net als de strenge juf Ank van de serie) zitten er gemiddeld 30 kinderen in een klas: dan is bijna elke week wel iemand jarig. Het is dan natuurlijk de kunst van ouder en kind om samen creatief te worden. Wat is gezond, ziet er leuk uit en mag volgens het reglement van de school getrakteerd worden? Hebben jij en je (bijna) jarige job ook zin om zo’n verantwoorde traktatie te maken? Misschien omdat de school dit verplicht, of gewoon omdat jullie het ermee eens zijn dat het verstandiger is om geen ‘snoep’ maar iets ‘gezonds’ te trakteren op school.

Ik heb een paar leuke traktaties op een rijtje gezet.

 • Fruitmuisjes (uit De Luizenmoeder)

Benodigdheden:     peren, rode en witte druiven, rozijntjes, Griekse yoghurt en cocktailprikkertjes Klaar maken: Snijd de peer in de lengte. Schil het smalle gedeelte, maar laat aan het brede gedeelte de schil erop zitten (zie foto). Prik één rode druif op een prikkertje en steek dat in de peer aan de voorkant als neus. Prik daarna 3 witte druiven op een eigen prikkertje. Steek 2 prikkertjes met druif boven op de peer met schil, als twee oortjes. De derde prikker met druif kan als staartje aan de achterkant van de peer worden geprikt. Plaats 2 rozijntjes als oogjes op het ongeschilde deel onder drupje Griekse yoghurt, zodat deze vast blijven plakken. 


 

 • Rupsje-nooit-genoeg

Benodigdheden: satéprikkers, aardbeien, druiven, dikke Griekse yoghurt en rozijntjes Klaar maken: Rijg de druiven aan de prikker tot hij vol is, maar laat één plekje vrij aan het eind voor 1 aardbei. Maak van twee kleine drupjes Griekse yoghurt de oogjes en gebruik twee rozijntjes om een pupil te maken. Leg op een mooie schaal en uitdelen maar!!

 

 • Meloenijsjes

Benodigdheden: watermeloen, ijsstokjes Klaarmaken: snijd de watermeloen in plakken van ongeveer 2-3 centimeter. Snijd vervolgens uit elke plak 8 punten. Maak een klein sneetje aan de onderkant van de plak, in het midden van de schil. Stop hier een ijsstokje in. Serveer koud uit de koelkast. Een lekkere verkoelende traktatie voor in de zomer!

 • Bananen dolfijnen

Benodigdheden:     papieren drinkbekers, kinderbananen, rode en witte druiven en een markeerstift. Klaar maken: vul de bakjes of papieren bekers met verschillende kleuren druiven. Snijd het begin van de banaan in, zoals op de foto, zodat er een klein mondje ontstaat. Stop hier één druif tussen. Teken met een markeerstift aan beiden kanten een oogje en plaats de banaan in het bakje tussen de druiven. Willen jullie het persoonlijk maken? Schrijf dan de naam van elk klasgenootje op de papieren beker.

 • Fruitpizza

Benodigdheden:     watermeloen, kiwi, perzik, aardbei en blauwe besjes. Eventueel kokosrasp als topping. Klaar maken: snijd in de breedte van de meloen ronde plakken. Snijd vervolgens in 8 stukken zodat er pizza punten ontstaan. Beleg de meloenpizzastukken met het fruit en maak af met een beetje kokosrasp. Willen jullie het extra leuk aankleden? Serveer dan de fruitpizza in een echte pizzadoos!

Hebben jullie andere leuke ideeën om aan mijn lijstje met gezonde traktaties toe te voegen? Laat het ons weten via onze facebook pagina. Veel knutsel en uitdeelplezier gewenst!

Wilt u meer handvatten of inspiratie van een diëtist? Neem gerust contact op met een van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.voedings-advies.nl tel: 023 5573344 receptie@voedings-advies.nl

 

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <strong> <cite> <blockquote> <code>
CAPTCHA
Deze vraag is ter beveiliging om te controleren of u een mens bent en geen automomatische inzending van dit formulier.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

  Bel mij terug