Is een dieet een leefstijl?- Ja!

Print

Geschreven door Anne de Winter, diëtist

Diëtist of diëtiste?

Ik heb eerlijk gezegd altijd een dubbel gevoel gehad bij het woord diëtist. Of eigenlijk diëtiste, zoals veel mensen ons noemen. Misschien omdat het merendeel van de diëtisten vrouw is (maar er bestaan ook hele geschikte mannelijke diëtisten hoor!) Maar diëtiste dat klinkt toch best typisch? Je zegt toch ook geen tandartse of huisartse? Ik vind het, misschien ligt het aan mij, van de oude stempel klinken en bij Voedingsadviesbureau De Winter noemen we onszelf dus gewoon veel liever diëtist J.

Verder heb ik altijd gevonden dat dieet een beetje tegendraads is waar wij diëtisten voor staan. We promoten liever geen tijdelijke diëten, maar een haalbaar plan dat voor een blijvende gedragsverandering kan zorgen.

Het woord dieet betekent meer

Vandaag kom ik echter tot een interessante ontdekking want het woord dieet blijkt voor heel veel meer te staan. Dieet blijkt namelijk afgeleid van het Griekse woord Diaita. Diaita staat voor een manier om tot een goede algemene gezondheid te komen. Dit omvat zowel fysieke als mentale aspecten. Pakken we het hele plaatje aan, dan pas kunnen we het volhouden en voorkomen we terugval op de lange termijn.

Een goed dieet is persoonlijk en op maat

Wij van Voedingsadviesbureau De Winter staan voor een persoonlijke benadering met een persoonlijk voedingsadvies op maat. Voeding is namelijk een complexe materie en wat voor de één goed kan werken kan bij de ander wel degelijk anders uitpakken. Dit heeft met vele achterliggende factoren te maken, zoals iemands hulpvraag, medische achtergrond, motivatie, maar ook mentale en fysieke omstandigheden en zelfs iemands slaapritme en hormonen kunnen van invloed zijn.

Welk dieet kies jij?

Dus kies je voor een energierestrictie? Een koolhydraatbeperking? Een vastendieet? Of ligt jouw focus meer op controle krijgen op je eetgedrag en/of het stoppen van de eetbuien? Misschien zelfs wel, onder begeleiding van een dietist, op de maaltijdverandering? Het maakt niet uit, met de juiste reden en met een goed deskundig ondersteund plan kan het tot een blijvend succes komen. Ben jij er al achter welk plan voor jouw werkt op de lange termijn?

Wil je graag meer coaching bij je gedragsverandering? Neem contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.voedings-advies.nl tel: 023- 5573344 receptie@voedings-advies.nl.  De diëtisten staan ingeschreven in het kwaliteitsregister voor paramedici.