Arfid, de onbekende onder de eetstoornissen.

Print

Geschreven door Iris Schrooijen, Tweedejaars stagiaire Voeding & Diëtetiek.

Als je iemand vraagt “noem eens een eetstoornis”, zullen ze niet meteen denken aan ARFID, maar aan anorexia nervosa of boulimia nervosa. ARFID is een eetstoornis die al langere tijd bestaat, maar nog heel onbekend is. Zelfs ik, Iris, een tweedejaars voeding en diëtetiek student die haar profielwerkstuk heeft geschreven over eetstoornissen had er nog nooit van gehoord. Tijd om hier meer aandacht aan te geven, zodat er meer begrip, bekendheid en betere zorg voor komt.

ARFID staat voor Avoidant Restrictive Food Intake Disorder. Je mijdt dus bepaalde voedingsproducten met dezelfde kleur, voedingsmiddel, textuur of smaak. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan ook komen door de aanwezigheid van een slikangst. Door het vermijden van voedingsproducten/groepen kan er een eenzijdig voedingspatroon ontstaan en is de kans groot dat er voedingsstoffen tekort komen. Dit kan leiden tot ondervoeding. Ook kunnen mensen met ARFID zich meer isoleren om angst te voorkomen en sociale situaties die gepaard gaan met voeding uit de weg gaan, waardoor eenzaamheid, depressies en somberheid op de loer liggen.  De lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van deze eetstoornis lijken op de gevolgen die ook bij de eetstoornis Anorexia Nervosa voorkomen. Echter is er bij ARFID geen sprake van een verstoord lichaamsbeeld of angst voor het toenemen in gewicht.

Omgaan met deze eetstoornis is lastig. Vaak denken mensen dat het toch niet echt een eetstoornis is. ‘Dat iemand kieskeurig is’, ‘Dat iemand gewoon moet proeven en moet eten’. Veel mensen die ARFID hebben leiden onder hun eetstoornis. De wil is er, maar een angst of traumatische ervaring houdt hen tegen om door te zetten. Vaak denken mensen dat het gaat over autisme, hierbij zie je namelijk ook een kieskeurigheid in eten voorkomen. Hier gaat het dan alleen niet over de angst voor iets dat hier voor zorgt.

Maar ze eten wel chips?!

Ja, dat kan. Als dit iets is, dat ze wel weg krijgen, eten ze inderdaad wel chips. Vaak is er onbegrip van de omgeving als zo iets dan wel lukt en een stuk fruit niet. Dit is frustrerend, ze willen misschien net zo graag die appel op kunnen eten als dat bakje chips. Maar het dan ook doen, daar zit veel meer achter. Het is en blijft een eetstoornis…..

 

Heb jij last van een eetstoornis en heb je hier vragen over? Herken jij bepaalde kenmerken en wil je hier iets mee? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.voedings-advies.nl tel: 023 5573344 receptie@voedings-advies.nl.